Kina kritikovala New York Times zbog izvještaja o logorima za muslimane

KAMPOVI ZA "PREODGOJ"

Kina kritikovala New York Times zbog izvještaja o logorima za muslimane

Objavljeno na dan 18.11.2019 - 13:46 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritikovalo je u ponedjeljak New York Times zbog objavljivanja dokumenata koji prikazuju interno djelovanje pekinške kampanje za privođenje više od milion muslimana u kampovima za preodgoj.

Glasnogovornik Geng Shuang optužio je New York Times da ignoriše istinske razloge i uspjeh onoga što Kina naziva kampanjom za okončanje siromaštva, separatizma i vjerskog ekstremizma. Rekao je da činjenica da u Xinjiangu nije došlo ni do jednog terorističkog napada u tri godine, otprilike otkako postoje kampovi, pokazuje ispravnost politike.
 
Geng je novinarima rekao na dnevnom brifingu da je članak u New York Timesu sastavljen iz više “nespretnih zakrpa” raznih izvještaja, a zasnovan na “odabranom tumačenju” dokumenata.

Geng je rekao da će Kina nastaviti “raditi dobar posao” u provođenju politika u Xinjiangu čiji je cilj širenje razvoja i prosperiteta, prenio je Associated Press.

– Kontinuirani prosperitet, stabilnost, etničko jedinstvo i društvena harmonija u Xinjiangu najsnažnija su sredstva za odbacivanje navoda određenih medija i pojedinaca – rekao je on.
 
Geng nije doveo u pitanje validnost dokumenata, koji između ostalog navode ključnu ulogu predsjednika i čelnika Komunističke partije Xi Jinpinga u oštrim akcijama u Xinjiangu.

Xi je citiran da upozorava da samo ekonomski razvoj neće ugasiti zahtjeve za nezavisnošću među Xinjiangovim Ujgurima i ostalim muslimanskim grupama, koje se jezički, kulturološki i religijski razlikuju od većinskog kineskog naroda Han i čine oko polovine ogromnog stanovništva regije, koja broji 25 miliona stanovnika, a izuzetno je bogata resursima.
 
Xi također navodi da podržava snažniju indoktrinacijsku kampanju muslimana, a smatra se da predsjednik vodi širenje mreže logora.

– Mora da postoji efikasan preodgoj i transformacija kriminalaca. Čak i nakon oslobađanja ljudi iz kampova, njihovo obrazovanje i transformacija se moraju nastaviti – rekao je on zvaničnicima u većinski ujgurskom jugu Xinjianga tokom putovanja 2014. godine.

Kina je prvo negirala postojanje logora, a zatim ih opisala kao centre za deradikalizaciju čiji je cilj pružanje karijerne preobuke kako bi se podigao životni standard i muslimani učinili manje podložnim vjerskom ekstremizmu i separatizmu.

Oni oslobođeni iz logora opisuju ih kao zatvore u kojima su uslovi teški, a kazne stroge. Kažu da su prisiljeni odustati od islama i ujgurske kulture jer im se govori da su ti aspekti njihovog života zaostali i moraju se zaklinjati na odanost Xiju i Komunističkoj partiji u onome što neki nazivaju kampanjom kulturnog genocida.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!