Kina uklanja islamske oznake u restoranima

!

Kina uklanja islamske oznake u restoranima

Objavljeno na dan 01.08.2019 - 11:29 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


 Kineske vlasti naložile su halal restoranima i radnjama da sa svojih natpisa uklone arapske nazive i oznake koji asociraju na islam, u okviru nastojanja da, kako prenosi Rojters", "pokineze" muslimane.

Zaposleni u 11 restorana i radnji u Pekingu koji prodaju halal proizvode a koje je posjetio Rojters nedavno, tvrde da su im zvaničnici rekli da uklone slike povezane sa islamom kao što su polumjesec i riječ "halal" na arapskom.

Takođe, menadžer u jednoj prodavnici nudli u Pekingu rekao je da su mu vladini službenici iz raznih agencija rekli da pokrije reč "halal" na arapskom sa znaka na radnji i da su onda gledali kako to čini.
"Rekli su da je ovo strana kultura i da treba da koristim više kinesku kulturu", kazao je taj neimenovani menadžer koji je kao i svi drugi koji su razgovarali sa Rojtersom, želio da ostane anoniman.

Kampanja protiv arapskog pisma i islamskih slika označava novu fazu nastojanja da se sve religije usklade sa kineskom kulturom, ocjenjuje Rojters i dodaje da je ona obuhvatala uklanjanje kupola sa džamija i postavljanje kineskih pagoda, ali da su zatvorene i mnoge podzemne hrišćanske crkve.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!