Kineska ambasada: Nije potvrđeno državljanstvo 39 žrtava iz kamiona u Engleskoj

ISTRAGA JOŠ TRAJE

Kineska ambasada: Nije potvrđeno državljanstvo 39 žrtava iz kamiona u Engleskoj

Objavljeno na dan 25.10.2019 - 09:49 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U industrijskom parku Waterglade na istočnoj aveniji u Essexu, okrugu oko 30 km jugoistočno od Londona, buketi cvijeća u četvrtak su stavljeni na pločnik u znak počasti lokalnih stanovnika za 39 pokojnika koji su u srijedu pronađeni u hladnjači kamiona, dok je kiša padala a državna zastava postavljena na pola koplja u gradiću Greys na sjevernoj obali Temze, piše dopisnik Xinhue iz Velike Britanije.

U nastavku teksta reporter kineske novinske agencije navodi kako je ta slika stvarala utisak kao da grad i regija plaču za pokojnicima.

Prema britanskoj policiji, 39 tijela, navodno Kineza, pronađeno je u kamionu koji je putovao u Britaniju iz belgijske luke Zeebrugge.

Dio industrijskog parka, gdje je pronađen kamion, policijski je blokiran dok policijska vozila patroliraju tim područjem.

Tong Xuejun, ministar savjetnik za konzularna i prekomorska pitanja iz kineske ambasade u Londonu, rekao je Xinhuai da se sastao s britanskom policijom kako bi zatražio dodatna pojašnjenja i potvrde o medijskim izvještajima.
"Policija je rekla da provjerava identitet pokojnika, čije se državljanstvo još uvijek ne može potvrditi", kaže se u posljednjem saopćenju kineske ambasade.

Lana, lokalna stanovnica koja radi u šoping centru u Greysu, gradu u Essexu, rekla je da ju je silno rastužila vijest.

"Ne mogu izraziti svoju tugu riječima i ne mogu zamisliti kroz što su prošli u kontejneru za kamione", rekla je Xinhua.

Ranije su se policajci i vijećnici upisali u knjigu žalosti koja je otvorena u gradskom uredu.

U četvrtak navečer ispred ureda britanskog ministarstva unutarnjih poslova, održano je bdijenje u spomen na 39 žrtava koje su izgubile život u tragičnim okolnostima.

Istraga o ubistvu, koju je policija Essexa opisala kao najveću u povijesti svog postojanja, pokrenuta je nakon tragičnog otkrića tijela osam žena i 31 muškarca u prikolici kamiona u srijedu.
Detektivi koji istražuju incident "osigurali su nalog za daljnjim pritvorom vozača kamiona, 25-godišnjim muškarcem iz Sjeverne Irske.

Nazvan Mo Robinson, vozač je uhapšen u srijedu zbog sumnje u ubistvo, a ostat će u pritvoru dodatna 24 sata, navodi se u saopćenju.

Prvih 11 žrtava prevezeno je pod pratnjom policije medicinskim vozilom do bolnice Broomfield u Chelmsfordu, kako bi se izvršila obdukacija i identifikacija.

Kineska ambasada u Belgiji također je vrlo zabrinuta zbog medijskih izvještaja i zatražila je od belgijske policije i drugih nadležnih službi da provedu sveobuhvatnu istragu rekao je glasnogovornik ambasade u četvrtak, prenosi Xinhua.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!