Marketing USKinfo.ba
Kinezi će investirati u rudnik i termoelektranu Kamengrad u Sanskom mostu

Milijarda KM

Kinezi će investirati u rudnik i termoelektranu Kamengrad u Sanskom mostu

Objavljeno na dan 15.09.2017 - 10:11 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je delegaciju firme Energy China Group na čelu sa podpredsjednikom grupacije Yu Gangom, delegaciju kompanije China Energy Engineering koju su predstavljali predsjednik Dong Bin i zamjenik direktora Zuo Zhong, kao i predstavnike kompanije Lager Posušje na čelu sa izvršnim direktorom Draganom Stipićem sa saradnicima, koji je vlasnik projekta Rudnik i TE Kamengrad.

Ovo je bio četvrti po redu sastanak sa kineskom delegacijom na kojem se razgovaralo o navedenom projektu. S obzirom da postoji visok stepen saglasnosti između investitora i nosioca projekta o realizaciji investicije, dogovoreno ja da tehnička ekipa iz Kine posjeti Kamengrad u narednih deset dana kako bi sa vlasnicima projekta dogovarali tehničke detalje oko realizacije projekta, nakon čega će uslijediti potpisivanja konačnog sporazuma o realizaciji investicije.

Direktor Milinić je ostvario kontakt sa navedenom kompanijom početkom ove godine u cilju realizacije investicije u projekat Rudnika i termoelektrane Kamengrad jačine 2 X 215 MW.

Vlada FBiH na 59. sjenici Vlade u 2016 donijela odluku kojom izgradnju Termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekat u energetici u Bosni i Hercegovini. Uz kapitalnu investiciju od 1.020.000.000 KM, pokretanje proizvodnje Rudnika i proizvodnja električne energije TE Kamengrad će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH.

Realizacija ovog strateškog projekta će doprinijeti u velikoj mjeri ekonomskom razvoju kako lokalne zajednice, kantona, tako i Bosne i Hercegovine, te će imati veliki uticaj na zapošljavanje .
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!