Kitarović potvrdila: Policija nasilna prema migrantima

HRVATSKA

Kitarović potvrdila: Policija nasilna prema migrantima

Objavljeno na dan 11.07.2019 - 11:06 | Izvor: USKinfo.ba | index.hr


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u izjavi za švicarsku javnu televiziju SRF priznala je da Hrvatska krši međunarodno pravo kada je riječ o postupanju prema migrantima i da hrvatska policija koristi nasilje nad migrantima. Ovo šokantno priznanje hrvatske predsjednice, da stvari budu bizarnije, nastalo je u njenom razgovoru sa švicarskim novinarom u kojemu je pokušavala braniti i opravdati politiku prema migrantima koju provodi RH.

Kolinda se nalazi u dvodnevnom posjetu Švicarskoj, gdje se susrela s predstavnicima hrvatske dijaspore, ali i bila izložena neugodnim novinarskim pitanjima SRF-a. Njen razgovor s novinarom SRF-a emitiran je sinoć u središnjoj informativnoj emisiji tamošnje javne televizije. Na početku se ističe da je SRF nedavno snimio kako hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante iz Hrvatske preko zelene granice u BiH, tj. provodi tzv. pushback te da postoje brojne optužbe o nasilju hrvatske policije prema migrantima.

Evo šta je tačno Kolinda rekla za SRF

“Moje kolege su snimili ilegalni pushback migranata koji je počinila hrvatska policija. Šta mislite o tome?” pitao je švicarski novinar Georg Hässler Sansano Kolindu.

“Ilegalni pushback?” pita skeptično Kolinda pa nastavlja: “Zašto mislite da su ilegalni? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prolazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil.”

"Naravno da je potrebno malo nasilja"

Nakon toga se u prilogu prikazuju krvavi migranti i njihove izjave kako ih je hrvatska policija istukla, pa slijedi još jedno pitanje novinara Kolindi.

“Šta je s izvještajima nevladinih udruga i migranata o nasilju hrvatske policije. Je li to netačno?”

“Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, odgovara Kolinda i tako u samo dvije rečenice priznaje da hrvatska policije provodi pushback - što je protivno međunarodnom pravu - i nasilje prema migrantima, što je protivno i hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu. 

Kolinda je u pokušaju da obrani hrvatsku policiju istu optužila kao niko dosad

Na kraju svoje izjave za SRF Kolinda ističe da Hrvatska “štiti vanjsku granicu EU-a i Švicarsku od ilegalne migracije”. Prilog završava konstatacijom da su pushbackovi i dalje ilegalni po međunarodnom pravu te da policija ne smije bez odgovarajuće procedure protjerivati ljude preko zelene granice u drugu državu.
 
Pored svih već poznatih gafova i skandala koje je proizvela hrvatska predsjednica, ovo je zasigurno jedan od najgorih. U svojem nedoraslom pokušaju da manipulacijama obrani hrvatsku politiku prema migrantima, ona ju je razotkrila kao protuzakonitu i nasilnu.

Primjerice, Kolindino insistiranje da postoje otvoreni granični prolazi na kojima migranti mogu zatražiti azil je irelevantno jer čovjek može zatražiti azil i ako je ušao u državu preko zelene granice ili preplivao rijeku itd. Traženje azila nije direktno ovisno o tome da osoba dođe na službeni granični prijelaz. Nadalje, Kolinda pokušava napraviti razliku između ilegalnih i legalnih pushbackova, no svaki je pushback ilegalan. Ne postoji legalan pushback - kako ističe i SRF - pa Kolinda de facto priznanjem da Hrvatska provodi politiku pushbacka priznaje i da Hrvatska krši zakone.

Priznanje o korištenju nasilja nad migrantima

Još eksplozivnije je Kolindino priznanje da hrvatska policija koristi “malo nasilja” nad migrantima. Ona u tome očito ne vidi nikakav problem, ali policija ima jasna pravila u vezi toga kada i kako smije koristiti silu, a to što su nekoga zatekli kako je ilegalno prešao granicu iz BiH u Hrvatsku nikako ne odobrava korištenje sile. Migranti su ljudi koji imaju ljudska prava, kao i svi ostali ljudi, a ilegalni prelazak granice ne znači da ih policija odjednom smije pendrečiti, razbijati im mobitele itd. Policija to ne smije činiti ni, primjerice, kada uhvati provalnika koji je također učinio nešto ilegalno. Policija ne smije po svom nahođenju i mimo pravila premlaćivati ni silovatelje i ubojice koji se smatraju najgorim kriminalcima. 

Sada zahvaljujući Kolindinoj nehotičnoj iskrenosti imamo i prvu službenu potvrdu, i to sa samog vrha RH, da je sve ono što mjesecima tvrde mediji, nevladine udruge i migranti apsolutno istina.

Reportaža švicarske televizije iz maja dokazala nezakonito postupanje policije

SRF je u svibnju emitirao veliku reportažu o ponašanju hrvatske policije i snimke koje dokazuju da policija protuzakonito protjeruje migrante u BiH. Švicarski novinari su u roku od dva dana dokumentirali četiri takva slučaja odnosno pushbacka, a u kojima je hrvatska policija, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske. Većina tih migranata su porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Alžira, a s njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švicarski novinari.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok. “Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH”, rekao je SRF-u ovaj Pakistanac koji dodaje da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe.

Potresno je i svjedočanstvo afganistanske obitelji s malom djecom kojoj su hrvatski policajci prijetili pištoljima. Unatoč tome što su od njih zatražili azil, što znači da ih hrvatska policija nije smjela deportirati iz Hrvatske, ova obitelj je protjerana u BiH uz cinično objašnjenje policajca da dobivaju “bosanski azil”.

Razotkrivanje MUP-ovih laži

MUP je tada u svojem priopćenju ustvrdio da snimke ilegalnog potjerivanja migranata u BiH nisu nikakav dokaz i da smo one prikazuju nešto što se naziva “obeshrabrivanje”. Nadalje MUP tvrdi da ne krše nikakve zakone, iako je reportaža Nicole Vögele dokazala da itekako krše zakone.

Index je nakon toga razgovarao s autoricom te reportaže, nagrađivanom švicarskom dokumentaristicom i novinarkom Nicole Vögele koja je replicirala na laži MUP-a.

Šta nam je otkrila autorice reportaže koja je dokazala da hrvatska policija provodi pushbackove

“Napomenula sam da je jako važno što s druge strane granice nije bilo bosanske policije. Svaki će vam stručnjak za europsko i međunarodno pravo reći da je apsolutno nezakonito dovesti nekoga na granicu i poslati ga samo tako u drugu zemlju, bez obzira na to čini li se to na nasilan ili nenasilan način. Kada policija nekoga izručuje ili tjera preko granice u susjednu državu, policija ili vlasti te susjedne države moraju biti prisutni na drugoj strani. Čak i kada ostavimo po strani sva ostala kršenja prava migranata, čak i ako ćemo stotine izjava migranata da im je onemogućeno da zatraže azil proglasiti lažima, ostaje snimka na kojem se vidi da hrvatska policija u kombiju dovodi ljude do zelene granice i naređuje im da odu u BiH. To može biti po zakonu samo i jedino ako te migrante s druge strane dočekuje bosanska policija i koja ih pristaje preuzeti. Druga stvar koju naša snimka dokazuje je da hrvatska policija ljude izbacuje preko granice u grupama. Po svim važećim europskim zakonima to se ne smije tako raditi. Kolektivno protjerivanje je protivno Ženevskoj konvenciji i nizu europskih zakona i pravila. Po zakonu je moguće deportirati samo pojedinačnu osobu, nikako grupu ljudi, a na snimci se vidi da je riječ o grupi ljudi", rekla je Vögele za Index.

"Također, gdje su za deportiranje potrebni dokumenti? Zamislimo situaciju u kojoj je hrvatska policija zaustavila nekoga u šumi koja se nalazi na zelenoj granici prema BiH i da ta osoba kaže kako uopće ne traži azil, nego je bila u hikingu i želi se vratiti u BiH. Čak i u toj situaciji mora postojati neka dokumentacija, hrvatska policija to mora zabilježiti. Da je ono što vidimo na snimci legalno, onda bi najmanje moralo izgledati tako da su s druge strane prisutni predstavnici bosanskih vlasti, da postoje neki dokumenti, papiri koji prate taj cijeli proces i da se ljude šalje jednog po jednog preko granice, a nikako u grupi. I to s odgovarajućim papirima u rukama.

I još jedna stvar. Hrvatska policija stalno govori da oni sami zaustavljaju ljude da ilegalno uđu u Hrvatsku. Na snimci vidimo kombije koji ljude iz pravca Hrvatske dovode do granice s BiH. Video dokazuje da migranti nisu u tom trenutku došli s bosanske strane, pa ih hrvatska policije sprječava da uđu, nego da ih hrvatska policija dovozi tu. To također demantira tvrdnje MUP-a”, objasnila je Vögele za Index kako i zašto njena reportaža dokazuje protuzakonito postupanje hrvatske policije.

Kolinda je dokazala da su mediji, nevladine udruge i migranti govorili istinu

Sada pak to dokazuju i riječi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je u svojem pokušaju da MUP obrani od utemeljenih kritika hrvatsku policiju i državnu politiku prema migrantima posve razotkrila kao protuzakonite i nasilne.

Možemo biti zahvalni Kolindi jer ona je sada potvrdila da je istina ono što već mjesecima pišu i govore mediji, nevladine udruge i migranti.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!