Klinička ispitivanja: Japanski lijek protiv gripe djeluje na koronavirus

ISTRAŽIVANJE U KINI

Klinička ispitivanja: Japanski lijek protiv gripe djeluje na koronavirus

Objavljeno na dan 19.03.2020 - 09:43 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Samo četiri dana nakon što je kod njih otkriven koronavirus, pacijenti su testirani kao negativni, a sve zahvaljujući jednom lijeku.

Zdravstveni službenici iz Kine tvrde da lijek favipiravir iz Japana, koji se koristi pri liječenju nove vrste gripe, djeluje i na pojedine pacijente zaražene virusom Covid-19. Ovaj lijek još je poznat i kao Avigan, a proizvodi ga japanska firma Fujifilm Toyama Chemical.

Zhang Xinmin, službenik kineskog Ministarstva nauke i tehnologije, izjavio je da su obavljena klinička ispitivanja nad 340 pacijenata u Wuhanu i Shenzhenu. Pacijenti, prethodno pozitivni na virus, testirani su kao negativni, u prosjeku, samo četiri dana kasnije, zahvaljujući terapiji favipiravirom. S druge strane, pacijenti koji nisu dobili lijek su se, u prosjeku, pokazali kao negativni na virus nakon tek jedanaest dana.

Došlo je i do poboljšanog stanja pluća kod 91 posto pacijenata koji su uzimali lijek, što je slučaj s tek 62 posto onih koji nisu koristili favipiravir. Shimbun ističe da je lijek očito učinkovit i jako siguran za primjenu, prenosi The Guardian.

Japanski liječnici obavljaju slična klinička ispitivanja nad pacijentima s blagim i umjerenim simptomima, ali iz japanskog ministarstva zdravlja poručuju da favipiravir nije pomogao onima koji su ozbiljnije oboljeli. Ista ograničenja zapažena su i pri istraživanjima kojima je Covid-19 testiran na antivirusne lijekove za HIV, lopinavir i ritonavir.

Favipiravir se primjenjivao i 2016. radi suzbijanja epidemije ebola virusa u afričkoj državi Gvineji.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!