Kljajić najavio zatvaranje kampa BIRA: U petak 22. maja počinje akcija izmještanja migranata!

Ministar unutrašnjih poslova USK-a

Kljajić najavio zatvaranje kampa BIRA: U petak 22. maja počinje akcija izmještanja migranata!

Objavljeno na dan 19.05.2020 - 14:23 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić najavio je izmještanje određenog broja migranata iz prihvatnog centra Bira u petak, odnosno početak procesa zatvaranja tog centra u središtu Bihaća.

- To je najavljeno i nakon jučerašnjeg sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu. Zajedno sa Upravom policije smo odmah krenuli u sastavljanje operativnog plana, tako da ćemo u petak, 22. maja početi akciju izmještanja migranata iz Bire. S ciljem brze realizacije našeg plana, od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih organizacija tražili smo proširenje smještajnog kapaciteta u prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa - izjavio je Kljajić.

U prihvatnom centru Bira trenutno je smješteno oko 650 ljudi. Oko 350 osoba bi trebalo biti izmješteno na lokalitet Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, a traži se i pomoć za zbrinjavanje maloljetnika bez pratnje.

- Najveći problem je to što je među njima i oko 300 maloljetnika, zbog čega smo i tražili pomoć UNICEF-a. Djecu je neophodno izmjestiti u prihvatne centre sa adekvatnijim uslovima van Unsko-sanskog kantona. To se mora uraditi u naredna dva ili tri dana, inače će sve međunarodne organizacije i nadležne državne institucije snositi odgovornost za njih, kada se zatvori centar Bira. Ostalih oko 350 migranata želimo premjestiti u kamp na Lipi, jer je zamišljeno da upravo on bude rješenje problema, a ne samo jedan u nizu prihvatnih centara u ovom dijelu BiH - naglasio je Kljajić.

Istakao je i kako Kantonalna operativna grupa za situaciju s migrantima u ovom ima podršku Ministarstva sigurnosti BiH.

- Zatvaranje prihvatnog centra u središtu Bihaća je važno zbog kontrolisanja sigurnosne, ali i epidemiološko-zdravstvene situacije u gradu. Možda bi predstavnici međunarodnih organizacija željeli zadržati ovaj centar, međutim to je nedopustivo. Imamo podršku i ministra Radončića po ovom pitanju, tako da se nadamo brzoj realizaciji planiranog - dodao je ministar unutrašnjih poslova USK.

Ponovljeno je i kako se pokušava uspostaviti saradnja s općinskim vlastima u Velikoj Kladuši, kako bi se napokon krenulo u postupak formiranja tranzicionog centra, odnosno rješavanja problematične situacije i u ovoj općini.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!