Ključ: Pas Mia najljepše štene u Evropi

USK

Ključ: Pas Mia najljepše štene u Evropi

Objavljeno na dan 25.06.2019 - 12:49 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Uzgajivač pasa Melis Osmanović (28) iz Ključa ostvario je hvale vrijedan uspjeh na evropskoj izložbi pasa, koja je pod nazivom "Euro Dog Show 2019" održana protekle sedmice u austrijskom gradu Velsu, gdje je njegov pas Mia, pasmine samojed, proglašen najljepšim štenetom u Evropi. 

Specijalni žiri, koji je ocjenjivao pse na ovom takmičenju, smatrao je kako Osmanovićev pas ima najveći potencijal i da je pred njim uspješna i bogata izložbena karijera.

Vlasnik ističe kako je uspjeh vredniji ukoliko se ima u vidu da je na pomenutoj izložbi, u više kategorija, sudjelovalo preko 21.000 pasa iz većine evropskih zemalja. Osmanovićev ljubimac, koji je inače star svega šest mjeseci, bio je najmlađi u natjecateljskom dijelu. Inače, treba istaći kako je i u proteklim godinama Osmanović sa svojim psima sudjelovao i osvajao vrijedne nagrade i priznanja na renomiranim takmičenjima širom svijeta. 

Inače, on se već šest godina bavi uzgojem samojeda, dugodlakih bijelih pasa koji porijeklo vode iz dalekog Sibira, i kaže kako od ovoga posla sasvim dobro zarađuje. 

Ovaj mladić kaže kako je pse zavolio nakon što je prije desetak godina štene samojeda dobio na poklon. U proteklom periodu ozbiljno se posvetio njihovom uzgoju te je uspio da tu ljubav pretvori u solidan biznis, kojim je isfinansirao i svoj studij na fakultetu kriminalistike u Sarajevu.

"Kratko vrijeme proveo sam radeći u Njemačkoj, gdje sam zaradio nešto novca. Po povratku kući razmišljao sam gdje da ga uložim i odlučio se na uzgoj samojeda", objašnjava Osmanović. Dodaje kako je potom kupio ženku i mužjaka, a u proteklom periodu uspio je da podigne osam legala. Mladunčad samojeda na tržištu se prodaju po vrlo visokim cijenama, s obzirom na to da se radi o rijetkim, ali i veoma traženim psima.

"To su pravi porodični psi, veoma su druželjubivi i privrženi čovjeku. Krasi ih duga bijela dlaka, po kojoj su prepoznatljivi, a odrasli primjerci mužjaka mogu da teže i više od 30 kilograma", kaže Osmanović.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!