Ključ: Potvrđena optužnica za ratni zločin Macanović Milenku zbog krivičnog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

USK

Ključ: Potvrđena optužnica za ratni zločin Macanović Milenku zbog krivičnog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Objavljeno na dan 08.11.2021 - 08:02 | Izvor: USKinfo.ba |


Potvrđena optužnica za ratni zločin Macanović Milenku zv. „Macan“ .

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je dana 5.11.2021. godine optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK protiv Macanović Milenka zv. „Macan“,  kojom se optuženom stavlja na teret da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. preuzetog KZ SFRJ.

Macanović je optužen da je kao pripadnik vojske RS vojna pošta Ključ u junu 1992. godine izvršio ubistvo civila na području Općine Ključ.

Prema navodima optužnice Macanović je došao u prostorije Osnovne škole “Nikola Mačkić“ u kojoj su bili privredni civili Bošnjačke nacionalnosti radi ispitivanja, prišao dvojici civila i zajedno sa policajcem Vujičić Simom (preminuo 12.9.2008. godine) dao im palice da se međusobno tuku, pa vidjevši da se oštećeni blago udaraju, oduzeli im palice psujući počeli da ih udaraju po tijelu, te kada bi oštećeni uslijed udaraca pali na tlo povlačili ih za kosu ponovno dizali i nastavili tući, do momenta kada je optuženi Macanović nogom obuven u vojničke čizme udario jednog oštećenog u predjelu glave od kojeg udarca je oštećeni  odmah preminuo na licu mjesta, saopćeno je iz Tužilaštva USK.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!