Ko je Bosanac koji je u Peruu ''pao'' sa tonom i po kokaina: ''Samo je nestao''

Smail Šikalo

Ko je Bosanac koji je u Peruu ''pao'' sa tonom i po kokaina: ''Samo je nestao''

Objavljeno na dan 11.01.2019 - 13:33 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Kažu da je bio uzor djeci u sarajevskom naselju Boljakov Potok. Prijatan i uvijek spreman našaliti se s mališanima. Smail Šikalo bio je mladić posvećen sportu i niko nije imao ružnu riječ za njega u naselju u kojem se sve o svakome zna.

Nije bio incidentna osoba, bavio se sportom i studirao. Boks mu je bio velika strast. Kao član Bokserskog kluba Novi Grad u mlađim kategorijama nagovještavao je da može doći do kvalitetne karijere. Uspio je dva puta biti bokserski prvak BiH u kadetskoj, a isto to je ponovio i u juniorskoj konkurenciji, piše Dnevni avaz.

Kao senior je s dosta uspjeha nastupao na revijama u olimpijskom boksu. U naselju ga znaju i s lokalnog igrališta, na kojem je skoro svakodnevno trenirao.

Zanimljivo je da je Šikalo akademski obrazovan. Ima diplomu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, koju je stekao u septembru 2015. godine.

U srijedu je objavljeno da je Šikalo u Peruu uhapšen zbog povezanosti s kriminalnom grupom. Zaplijenjena je tona i po kokaina. Kako je takva osoba stigla do Perua i hapšenja zbog povezanosti s dilanjem velikih količina kokaina, nije poznato, ali postoji još jedan indikativan podatak. David Cufaj s Kosova proveo je djetinjstvo, a kasnije i živio u Sarajevu, bio je prijatelj i klupski kolega Šikala u BK Novi Grad.

Cufaj je tačno prije dvije godine uhapšen u Peruu u spektakularnoj policijskoj akciji dok je spremao isporuku dvije tone kokaina za evropsko tržište. Cufaj je bio jedna od najvažnijih osoba u narkoklanu koji je drogu iz Latinske Amerike distribuirao u Evropu.

On je s petoricom Peruanaca kokain sakriven u paketima špargli pokušao prebaciti u Amsterdam. Vrijednost zaplijenjenog kokaina procijenjena je tada na čak četiri miliona američkih dolara. Cufaj se prije nekoliko godina prestao baviti boksom te se odselio u Holandiju. Povreda ga je primorala da se udalji od ringa. Kontakti koje je imao izvan Srbije pomogli su mu da sklopi partnerstva s peruanskim dilerima

Kako kažu u Boljakovom Potoku, Šikalo je prije nekoliko mjeseci samo nestao iz naselja. Većini je vijest o hapšenju veliko iznenađenje, s obzirom na to da nije bio problematična osoba.

OTAC: DIJETE JE OTIŠLO U BIJELI SVIJET

Naša ekipa uspjela je pronaći porodicu uhapšenog Smaila Šikala u Sarajevu. Žive u istoimenoj ulici u naselju Boljakov Potok.

– Znamo zašto nas tražite i nemojte nas uznemiravati. Dijete je otišlo u bijeli svijet. Znate i sami da ovdje posla nema – rekao nam je Smailov otac, ne želeći više govoriti o hapšenju sina u Peruu.

IME DOBIO PO AMIDŽI

Smail Šikalo je bio perspektivni sportista, bokser, koji je trenirao sa Enesom Peštekom, vijećnikom (SDA) općine Novi Grad. Važio je za perspektivnog velikog sportistu, a ulica u kojoj je živio, dobila je naziv po njegovom amidži, ratnom heroju Smailu Šikali.

Šikalo je bio komandir Vojne policije 2. motorizirane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na BiH. Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede ‘92. godine, a posljednji kod Sokolja, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Nakon sedam dana podlegao je povredama. Imao je svega 25 godina, a dokazao je da je volio svoju državu više nego sebe.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!