Ko je čovjek koji stoji iza lažne vijesti o Mladiću: Poznat je po tome, prevario i New York Times, Guardian...

Fake news

Ko je čovjek koji stoji iza lažne vijesti o Mladiću: Poznat je po tome, prevario i New York Times, Guardian...

Objavljeno na dan 11.02.2020 - 15:30 | Izvor: USKinfo.ba | dnevnik.hr


U utorak popodne gotovo svi veći mediji diljem regije prenijeli su lažnu vijest da je umro osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić. 

Vijest je krenula s lažnog Twitter profila ministrice iz BiH Bisere Turković, a čini se da je poznato i tko stoji iza nje.

Naime, nakon inicijalne lažne objave o smrti notornog ratnog zločinca na lažnom profilu osvanula je i druga poruka u kojoj stoji da je profil kreirao talijanski novinar Tommasso Debenedetti.

A dotični ima debelog iskustva s ovakim podvalama. Tako se prije tri mjeseca svijetom se proširila vijest da je u 89. godini umrla kanadska književnica Alice Munro, dobitnica Nobelove nagrade.

Informacija je u jednom trenutku bila uvrštena i u članak o Alice Munro na engleskoj Wikipediji. Međutim, kako se naknadno ustvrdilo, lažnu je vijest navodno proširio upravo De Benedetti, i inače poznat po objavi lažnih vijesti o smrti poznatih osoba, pisao je tada hrvatski novinar Vid Barić.

De Benedetti je, naime, otvorio lažni Twitter profil putem kojega je proširio svoj posljednji fake news, a to nije prva smicalica koju je učinio ovaj novinar, učitelj i otac dvoje djece koji je u posljednjim desetljećima prevario niz medijskih kuća i privatnih osoba, ali ne iz puke obijesti, kako bi se moglo pomisliti, već zbog vlastitih ideala.

Prevario i New York Times, Guardian...

I nakon dva desetljeća, nije mu dosta varki i smicalica, na koje su padali i The New York Times, i nekadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kao i The Guardian, USA Today i još brojni svjetski lideri i organizacije. Neki su od njih, primjerice, hladno prenijeli De Benedettijevu vijest o smrti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, što je čak izazvalo i promjene na globalnom tržištu nafte. Pored Asada, Debenedetti je svojedobno bio “usmrtio” i J. K. Rowling, Fidela Castra i Cormaca McCarthya.

Osim što je izmišljao smrti, pišući za male, regionalne talijanske novine De Benedetti je izmišljao i intervjue s Joséom Saramagom, Johnom Grishamom, Mariom Vargasom Llosom, kao i s Mihailom Gorbačovom, Chomskim, Dalaj Lamom i papom Benediktom XVI. Intervjui su bili uredno objavljivani na talijanskom jeziku, i prolazilo bi mnogo vremena prije negoli je Debenedetti bio otkrivan.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!