Ko štiti najopasnijeg kriminalca Zijada Turkovića?

Još nije upućen na izdržavanje kazne

Ko štiti najopasnijeg kriminalca Zijada Turkovića?

Objavljeno na dan 27.05.2015 - 10:05 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Iako je proteklo više od mjesec od kada je Apelacioni odlej Suda BiH Zijada Turkovića pravosnažno osudio na 40 godina zatvora, on još nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne te se i dalje nalazi n Pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu, gdje uživa skoro hotelske uvjete.

Zenička ćelija

Ranije je, kako je "Avaz" pisao, za Turkovića pripremljena ćelija u najstrožije čuvanom Četvrtom paviljonu Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Zenica, ali ona još ček na svog budućeg stanara.

Inače, u drugim, čak i po visini kazne sličnim predmetima u Sudu BiH ranije se postupalo mnogo brže. Primjerice, Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine pri Sudu BiH otpremilo je 13. juna prošle godine drugostepenu presudu u predmetu "Veselin Vlahović", a već 4. jula medijima je potvrđeno da je monstrum s Grbavice prebačen u KPZ Foča na izdržavanje kazne!

Kako se s tako opasnim kriminalcima postupa u zemljama regiona, pokazuje primjer Milorada Ulemenka Legije, koji je, također, osuđen na 40 godina za pripremanje atentata na pokojnog srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Tako je 4. septembra prošle godine Apelacioni sud u Beogradu potvrdio rješenje beogradskog Višeg suda, kojim je bivšem komandantu JSO-a za još dvije godine produžen strožiji zatvorski režim u Posebnom odjeljenju KPZ-a Zabela, u koje je upućen na izdržavanje kazne prije četiri godine! Nameće se pitanje štiti li to Zijada Turkovića neko i ko.

Mada je u Zakonu Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH kao jedna od institucija odgovornih za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Suda navedeno i Ministarstvo pravde BiH, u ovoj instituciji jučer su se pravdali nenadležnošću. 

Ko je nadležan

Upitani zbog čega Zijad Turković nije prebačen u zatvor na izdržavanje kazne te da li se u ovome slučaju postupa drugačije nego što je to uobičajena praksa, odnosno da li Turković uvažava drugačiji tretman ili eventualno ima nečiju zaštitu kako još ne bi bio prebačen na izdržavanje kazne, iz Ministarstva su nam odgovorili da je presuda u slučaju Turković izrečena i da je za svo dalje postupanje nadležan Sud BiH. 

Više informacija nismo dobili ni u Službi Državnog suda za odnose s javnošću, s obzirom da na naš upit na ovu temu jučer nije odgovoreno. Također, ni predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso nije nam jučer mogla dati objašnjenje zbog čega Turković još nije upućen na izdržavanje kazne, zatraživši da o tome razgovaramo narednih dana.

Znakovito, za izvršenje krivičnih sankcija i rad zatvorskih ustanova zadužen je pomoćnik državnog ministra pravde Mustafa Bisić.

Bisić je dugogodišnji vojni i kantonalni tužilac u Sarajevu, a u javnosti je poznato da je godinama blizak SDA.  

Prošle sedmice, na isti upit “Dnevnog avaza”  iz Suda BiH odgovoreno nam je da pismeni otpravak presude nije bio gotov i da zato nisu u mogućnosti odgovoriti.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!