Marketing USKinfo.ba
Koliko su ministri prisustvovali sjednicama Vijeća ministara BiH

ZVANIČNA STATISTIKA

Koliko su ministri prisustvovali sjednicama Vijeća ministara BiH

Objavljeno na dan 07.11.2019 - 09:09 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji je nedavno izjavio da će "stvari biti puno bolje kada se sjednice budu održavale redovno" nije prisustvovao na skoro 50 posto sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Prema podacima koje smo dobili iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine državna vlada u periodu od imenovanja do danas održala je ukupno 203. sjednice. Riječ je o redovnom i vanrednom zasjedanju Vijeća ministara BiH.

Na svim održanim sjednicama prisustvovao je jedino predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dok je najmanje prisutan bio predstavnik Ministarstva vanjskih poslova BiH, odnosno ministar Igor Crnadak. Prema podacima Generalno sekretarijata Vijeća ministara BiH Crnadak je prisustvovao na samo 94 sjednice.

Ovo je posebno zanimljivo s obzirom na nedavnu izjavu upravo Crnadka koji je kritikovao održavanje telefonske sjednice na kojoj je usvojen izvještaj Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH ističući da bi sjednice trebalo održavati redovno uprkos tome što je rijetko kada viđen na redovnom zasjedanju državne vlade.

U prošlom sazivu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Crnadak je često bio predmet prozivki državnih parlamentaraca jer skoro nikada nije dolazio na sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH. Zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH, jednom prilikom kada je Crnadak došao na sjednicu, otvoreno su se šalili da prisustvuju historijskom trenutku: ukazanju ministra vanjskih poslova BiH u zgradi državne zakonodavne vlasti. Svoj nedolazak na sjednice Parlamentarne skupštine BiH, ali i Vijeća ministara BiH Crnadak je pravdao čestim putovanjima koja su doduše i očekivana jer obnaša dužnost ministra vanjskih poslova BiH.

Na većini sjednica Vijeća ministara BiH bili su prisutni ministra finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (196), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (195), ministar pravde BiH Josip Grubeša (185) i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac (181).

Nešto manje sjednicama su prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (167), ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (164) i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš (159). Važno je istaći kako nije moguće izvući precizne podatke koji se odnose na prisustvo predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH sjednicama Vijeća ministara BiH jer su se u ovom ministarstvu smijenila dva ministra i to Slavko Matanović i Ismir Jusko dok trenutno ministarstvom upravlja zamjenik ministra Saša Dalipagić.

Matanović je bio ministar u mandatu od 1. aprila do 10. decembra 2015. godine, odnosno osam mjeseci. Nakon njegove smjene Ministarstvom komunikacija i prometa BiH rukovodio je zamjenik ministra Saša Dalipagić sve dok 11. maja 2016. godine Ismir Jusko nije imenovan za ministra. Jusko se s pozicije državnog ministra povukao 26. decembra 2018. godine i od tad pa do danas ministarstvom ponovo upravlja Dalipagić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!