Kolinda Grabar-Kitarović se oglasila povodom dešavanja u Aluminiju

ZABRINUTA ZA RADNIKE

Kolinda Grabar-Kitarović se oglasila povodom dešavanja u Aluminiju

Objavljeno na dan 12.07.2019 - 07:36 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se u vezi sa posljednjim dešavanjima u preduzeću Aluminij koji je prije dva dana iskopčan sa visokonaponske električne mreže čime je obustavljena proizvodnja.

Iz Ureda predsjednice Hrvatske je rečeno da je eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne kompanije.

"Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za
rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade Republike Hrvatske", mišljenja je Grabar-Kitarović.

Danas su ispred zgrade HDZ-a održani protesti nezadovoljnih radnika, a u prostorijama stranke razgovarali su predstavnici radnika i lider HDZ-a Dragan Čović. 

Sastanci su nastavljeni oko 17 sati u prostorijama Aluminija i sada se čeka ishod pregovora.

Radnici su poručili da opcija stečaja ne dolazi u obzir jer bi to značilo definitivan kraj nekadašnjeg giganta. S druge strane, ponovno pokretanje proizvodnje nakon gašenja struje bi značilo finansijska sredstva koja bi se mjerila u milionima konvertibilnih maraka.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!