Komentar novinarke Deutsche Wellea: Goodbye BiH, welcome to Germany

ZORICA ILIĆ

Komentar novinarke Deutsche Wellea: Goodbye BiH, welcome to Germany

Objavljeno na dan 20.02.2020 - 09:56 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


“Sanjam o tome”, rekao je prije dvije godine Milorad Dodik, sadašnji član Predsjedništva BiH, odgovarajući na pitanje novinara DW-a hoće li održati referendum o nezavisnosti Republike Srpske. „Čim imam minimalne, i u promilima, šanse ja bih to održao”, dodao je Dodik još. 

(Inače, možda ne bi bilo loše da svi oni koji su ovih dana spremno dočekali najnovije Dodikove prijetnje prethodnu rečenicu pročitaju još jednom.). Potpisnica ovih redova mu je tada, na njegovo nedvosmisleno priznanje da sanja o održavanju referenduma o nezavisnosti RS-a, rekla da misli kako građani ne sanjaju o referendumima, već o boljem životu. Mislila sam tada, priznajem, o boljem životu UNUTAR BiH. Međutim prevarila sam se. Građani očigledno sanjaju o boljem životu, ali IZVAN BiH, piše u svom komentaru Zorica Ilić, novinarka Deutsche Wellea.

Iako nema tačnih podataka o broju iseljenih Bosanaca i Hercegovaca od završetka rata do danas, procjene govore da je BiH samo u periodu od 2013. do 2019. godine napustilo između 300.000 do pola miliona stanovnika.

SVI (DODIKOVI) REFERENDUMI

Za to vrijeme je Milorad Dodik uglavnom najavljivao održavanje raznih referenduma, a javnost po pravilu raspravlja o njima danima i mjesecima. Neki mediji navode da je do sada više od 30 puta najavljivao različite referendume. Pominjao se tako najčešće upravo referendum o otcjepljenju RS-a, pa onda o Sudu i Tužilaštvu BiH, Danu RS-a, ulasku BiH u NATO,…

Jedini koji je zaista i održan bio je referendum o Danu RS-a koji je prema odluci Ustavnog suda BiH – neustavan. Uz to njegovi rezultati nikada nisu objavljeni u Službenom glasniku RS-a. Ali je zato najava održavanja ovog referenduma (ali ne samo ovog) mjesecima držala zemlju u vanrednom stanju sve uz širenje straha o ponovnom izbijanju rata.

(SKORO) KAO ŠVICARSKA

Referendumi su tako – zahvaljujući Dodiku – postali skoro svakodnevna tema u životu građana BiH, ako ne svakodnevna a onda tema koja se svako malo ponavlja.

Nakon ovoliko priče o njima prosječni Bosanac i Hercegovac bi mogao pomisliti da živi u samoj Švicarskoj. Kakva ironija: Neki Bosanci i Hercegovci su prije rata sanjali kako bi njihova zemlja mogla biti uređena upravo po švicarskom modelu. No njihova je zemlja sve samo ne Švicarska, a standard života u njoj milionima svjetlosnih godina daleko od standarda u maloj alpskoj državi u kojoj ne samo da ni jedna promjena Ustava nije moguća bez raspisivanja referenduma, nego se i za bilo koju promjenu u zakonu može raspisati referendum zbog čega se više od polovice referenduma koji se održavaju u čitavom svijetu održava upravo u Švicarskoj.

No Švicarcima referendumi služe kao izraz direktne demokratije, a Bosancima i Hercegovcima za širenje straha.

GOODBYE BIH…

Poslednja u nizu prijetnji, vješto osmišljena kao politička parola da stane u jednu rečenicu i naravno zgodna za citiranje u medijima, glasi:„Goodbye BiH, welcome RSexit”.

Izrekao ju je upravo Milorad Dodik u u svom govoru na posljednjoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske. Sjednica je završila usvojenim zaključcima koji – po ko zna koji put – imaju samo jedan cilj: dodatno destabilizirati ionako destabiliziranu zemlju. „Za 60 dana se vidimo”, rekao je Dodik poslanicima. “Vjerujem da ću biti uvjereniji kada vam se budem obraćao tada i da ću biti bliže onom što sam na početku rekao – goodbye BiH, welcome RSexit”.

Za stanovnike BiH tih 60 dana znači novih 60 dana rasprava o „izvornom” Dejtonu, međuentitetskim granicama, blokade rada državnih institucija, ispiranja mozga, medijskog rata, prijetnji pravim ratom, … 60 dana u kojima neće biti govora o tome kako smanjiti nezaposlenost, osigurati nova radna mjesta, poboljšati zdravstveni sistem koji je na koljenima, uložiti u obrazovanje, infrastrukturu,… ili pak kako smanjiti egzodus iz zemlje.

… I SNOVI O NJEMAČKOJ

A propos egzodusa: Dodikovih 60 dana se inače navršava 17.04. Bit će to 47 dana od stupanja na snagu Zakona o doseljavanju stručne radne snage u Njemačku. Ovim Zakonom Njemačka želi olakšati dolazak u zemlju stručne radne snage iz država koje nisu članice EU. Kako se saznaje u Berlinu jedna od regija koja je njemačkim poslodavcima posebno interesantna je: Zapadni Balkan.

Trend iseljavanja iz BiH će se dakle po svemu sudeći nastaviti. Uzme li se to u obzir na izborima, a ni na referendumima uskoro jedva da će imati ko da glasa.

A ako je suditi po izvještajima o dnevnoj čitanosti tekstova na stranici DW-a, neće imati ni ko da čita: 18. 02. – dan nakon što je Dodik najavio navodni RSexit i dan nakon što je počelo odbrojavanje njegovih famoznih 60 dana – na online stranici DW-a za BiH tekst pod naslovom „Njemačka želi još više radnika s Balkana“ bio je više od deset puta čitaniji nego tekst naslovljen sa: „Dodik: ‘Goodbye BiH, welcome RSexit'”.

Jer dok on sanja o RSexitu, građani očigledno sanjaju o: (welcome to) Germany.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!