Komercijalno testiranje na koronavirus u RS-u košta 200 KM

RT-PCR METODA

Komercijalno testiranje na koronavirus u RS-u košta 200 KM

Objavljeno na dan 11.05.2020 - 06:35 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uveo je komercijalnu uslugu laboratorijske dijagnostike na virus SARS CoV-2 koji košta 200 KM.

"U pitanju je RT-PCR metoda za koju je cijena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, ne samo koronavirus. Rezultat ove analize jedini je validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje", naveli su iz IZJ.

Cijena ovakvog testiranja u zemljama u regionu, navodi se, se kreće oko 200 eura.

"S obzirom na informacije da pojedine laboratorije u BiH rade analize na virus korona po daleko nižim cijenama, želimo da obavijestimo građane da je u tim laboratorijama u pitanju serološka analiza koja nije validirana, te nije preporučena od strane Svjetske zdravstvene organizacije i ne može se koristiti za dijagnostiku virusa, već samo za istraživački rad i praćenje zdravstvenog stanja populacije", rekli su iz Institut za javno zdravstvo RS-a.

Iz entitetskog Instituta ističu da su testove za ovu vrstu usluge osigurali iz vlastitih sredstava te da isti nisu donirani, niti kupljeni sredstvima Vlade Republike Srpske.

ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je do 9. maja testirao 13.443 uzoraka i testira uzorke svaki dan za sve zdravstvene ustanove u ovom bh. entitetu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!