Komisija za finansije PSBiH podržala izmjene Zakona o plaćama u institucijama

BiH

Komisija za finansije PSBiH podržala izmjene Zakona o plaćama u institucijama

Objavljeno na dan 25.06.2020 - 14:39 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je u drugoj fazi Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji su predlagači Predrag Kojović i Mirjana Marinović-Lepić.

Podsjetimo, Komisija je i u prvoj fazi na sjednici održanoj 10. marta podržala principe ovog Prijedloga kazavši da predloženi zakon ima za cilj da se sve naknade u institucijama BiH uvedu u zakon, a ne da se o njima pojedinačno odlučuje u komisijama.

Kao jedan od ciljeva zakona navedeno je i ukidanje poslaničkih paušala. Predstavnički dom PSBiH je na sjednici održanoj 10. juna usvojio ovaj prijedlog.

"Dva su razloga zbog kojih sam podnijela inicijativu, a to je prije svega da se sve naknade zastupnika i delegata regulišu u zakonu. Drugi je razlog činjenica da parlamentarci imaju visoka primanja koja višestruko prelaze primanja građana i prema tom nesrazmjeru su među najvišim u regionu. Kao jedan od ciljeva zakona navedeno je i ukidanje poslaničkih paušala. Utvrđeno je da smo osim Slovenije zemlja s najvišim iznosom paušala u regionu. Pojedinalni paušal od 700 KM je previsok i nepotreban", kazala je Marinković - Lepić, jedna od predlagača.

Na današnjoj sjednici Komisija za finansije i budžet prihvatila je revizorske izvještaje o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2017. godinu, a usvojeno je Zbirno mišljenje o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2018. godinu.

Usvojen je i zaključak kojim se Predstavničkom domu PSBiH predlaže da od Jedinice za provedbu projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH (Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH), Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Instituta za akreditiranje BiH i Službe za poslove sa strancima BiH da svaka institucija zasebno posveti posebnu pažnju daljnjem jačanju svoga sistema unutarnjih kontrola s ciljem povećanja učinkovitosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja.

Foto: Parlament BiH
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!