Komšić: Dačić se ne može igrati neupitnim suverenitetom BiH

Član Predsjedništva BiH

Komšić: Dačić se ne može igrati neupitnim suverenitetom BiH

Objavljeno na dan 08.07.2019 - 14:14 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je danas da se ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić ne može igrati neupitnim suverenitetom BiH.

Dačić učestvuje na sastanku šefova diplomatije, koji se održava u okviru Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) u Sarajevu, gdje je novinarima kazao da bi Srbija i bosanskohercegovački entitet RS mogli postupiti isto u smislu kako zajednički vanjsku politiku vode Albanija i Kosovo.

Komšić je u izjavi za Fenu naglasio da je očito da Srbija ne može koordinirati vanjsku politiku ni sama sa sobom te istaknuo da frustracije oko Kosova Dačić neće liječiti na Bosni i Hercegovini.

- Izgleda da mu nimalo ne prijaju visoke temperature, pa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora stalno ispravljati njegove gafove - podsjetio je Komšić.

Napomenuo je da se ko zna koji put Dačića mora educirati o ustavnom uređenju BiH u kojoj je u skladu s Ustavom BiH utvrđeno da je Predsjedništvo BiH isključivo nadležno za vođenje vanjske politike države.

Predstavnici Albanije i Kosova ne prisustvuju samitu u Sarajevu zbog, kako su naveli, nejednakog pristupa svim zemljama članicama ove regionalne inicijative za saradnju.

Dačić je još kazao da se u slučaju Albanije i Kosova može govoriti o stvaranju "Velike Albanije", naglašavajući da, kada bi Srbija potpisala takav sporazum s bh. entitetom RS, onda bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa BiH.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!