Marketing USKinfo.ba
Komšić: Dodik bi češće trebao biti u Sarajevu, a Izetbegovića je licemjerno napadati za reviziju

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA

Komšić: Dodik bi češće trebao biti u Sarajevu, a Izetbegovića je licemjerno napadati za reviziju

Objavljeno na dan 04.11.2019 - 10:20 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je danas otvaranju Globalne konvencije partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja na ženama i djevojčicama u Sarajevu, a tom prilikom komentirao je i političke odnose u državi.

Na početku je kazao da su institucije BiH ispunile svoje obaveze iz oblasti zaštite žena i djevojčica od nasilja.

"Mi smo čak referentna tačka u tom gender segmentu. Pitanje je ipak kako se zakoni provode i kako se to reflektuje u društvu. To je značajnije pitanje. Naši zakoni su dobri, sa evropskim standardima, ali je pitanje provodivosti", poručio je Komšić.

Prema nekim istraživanjima u BiH skoro 50 posto žena prođu neki vid nasilja, ili u porodici ili u radu.

"Pred nama je puno posla, ključno je koliko to ima uporišta u našem društvu. Nismo očigledno dostigli neki potreban nivo da se možemo pohvaliti", smatra Komšić.

Potom je govorio o problemu neformiranja vlasti, naglasivši da sve gubi smisao ako nema vlasti.

"Čemu nam služe onda izbori. Ovdje je ključno hoćemo li poštovati zakone i odluke koje smo ranije donijeli. Ako ćemo svake četiri godine preispitivati zakone i ranije odluke, onda je sve upitno. Formiranje vlasti je zapelo na poštivanju zakona i odluka Predsjedništva. Ne tražimo ništa nenormalno. Tražimo od mandatara da poštuje ranije donesene odluke o MAP-u i ANP-u. Ako ćemo sve preispitivati onda ništa nema smisla", smatra Komšić.

Istakao je međutim da s obzirom na aktuečne političke prilike Predsjedništvo naše države ipak radi.

"Predsjedništvo radi, radimo korektno s obzirom na političke odnose. Ustavne nadležnosti se poštuju. Dodik je malo više u Banjoj Luci nego u Sarajevu. Trebao bi češće biti u Sarajevu", dodao je.

Na kraju se osvrnuo i na posljednje kritike koje su prije svega upućene iz SDP-a Bakiru Izetbegoviću, lideru SDA povodom priznanja da je znao da agent BiH u Hagu nema legitimitet da podnese reviziju tužbe, ali se ipak upustio u taj proces.

"Svi koji napadaju Bakira javno svi su se javili u Vijećnici da mu daju podršku. Svi smo sve znali. Ja jedini nisam izašao za govornicu da tada pričam. Mnogi su licemjerni danas", zaključuje Komšić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!