Komšić: Ne dajte da nam ubiju ideju republike jer ona nije ničije stranačko vlasništvo

PORUKA IZ BOSANSKE KRUPE

Komšić: Ne dajte da nam ubiju ideju republike jer ona nije ničije stranačko vlasništvo

Objavljeno na dan 18.09.2019 - 07:21 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić jučer je boravio u Bosanskoj Krupi, gdje mu je uručeno priznanje počasnog građanina.

Komšić je uz riječi zahvalnosti za dodijeljeno priznanje govorio i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

"Naročito mi je zadovoljstvo da priznanje dobijam na dan oslobođenja Bosanske Krupe od agresora. Na današnji dan pripadnici Petog korpusa, odnosno pripadnici 511. slavne brigade, maestralnom akcijom u sklopu operacije 'Sana 95' oslobodili su ovaj grad i natjerali neprijatelja države u panično bjekstvo. Neprijatelj je iza sebe ostavio razrušen i opustošen grad. Međutim, njegovi građani koji ga vole i koji vole ovu državu ponovo su ga podigli na noge. Zato mi je drago vidjeti da Bosanska Krupa živi svoj život, a ne onaj koji joj je agresor namijenio", kazao je Komšić na početku svog obraćanja.

Poručio je da je baš u Bosanskoj Krupi prošle godine, u toku predizborne kampanje, govorio o ciljevima onih koji vole i koji se bore za državu Bosnu i Hercegovinu.
"I tada sam kazao da moramo sačuvati vjeru u ideju Republike Bosne i Hercegovine. Sada ću ponoviti isto ono što sam rekao i tada. Dan kada prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine je dan u kojem ćemo izgubiti i ovakvu Bosnu Hercegovinu. Ne dajte da nam ubiju ideju republike, demokratiju koju smo gajili među sobom i kada nije bilo političkih stranaka. Mi, političari, ne smijemo je samo 'podnositi', već uvijek isticati kao temeljnu vrijednost politike i našeg bh. društva. Prestanimo samo govoriti za sebe i svoje, prestanimo samo slušati sebe i svoje. Bosna i Hercegovina, kao država republika, opet će biti društvo u kojem smo kao nekada svi bili okrenuti prema svima. Vjerujem u to i zato sam u politici. Ideja Republike nije ničije privatno niti stranačko vlasništvo, nego prvomartovsko naslijeđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine. Ona ne pripada jednom narodu, naciji ili vjeri, nego svim građanima Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju osjećaju svojom, kao i onima koji više nisu među nama", naglasio je Komšić.

Dodao je da se za tu ideju vrijedi zalagati na svaki mogući način, a najbolje ćemo se zalagati čuvajući mir.

"Mir je, zapravo, naše jedino oružje. Oružje pred kojim će oni koji nastoje da naruše suverenitet države Bosne i Hercegovine, izmišljajući nekakve druge suverenitete, kad-tad pokleknuti. Nama se ne žuri toliko koliko se njima žurilo da rasture državu Bosnu i Hercegovinu. Što bi narod rekao: strpljen-spašen. Predstoji nam borba mirnim političkim sredstvima da Bosnu i Hercegovinu unaprijedimo kroz potrebne reforme i učinimo je modernom državom za sve njene građane, uključivanjem u veće sigurnosne, političke i ekonomske sisteme", zaključio je Komšić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!