Komšić: Oni što su probali podijeliti BiH, završili su u Hagu i pod zemljom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: Oni što su probali podijeliti BiH, završili su u Hagu i pod zemljom

Objavljeno na dan 27.08.2019 - 15:08 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima nakon što je otkazana sjednica Predsjedništva da se mora naći kompromis.
 
- S obzirom na to da je politička situacija u BiH takva i da živimo u takvom vremenu da ovdje očigledno nije ni važno šta piše u Ustavu i zakonu i nikoga ne dodiruje, koliko ja mogu da zaključim, jer da se držimo Ustava i zakona, ne bismo ni došli u tu situaciju da razgovaramo o NATO-u i ANP-u, imenovali bismo mandatara ranije, ovdje je onda svašta moguće.
 
Ne bih ni želio da BiH uđe u takvu vrstu krize i da se udari na tri stvari koje su ipak dobre u BiH koje funkcioniraju, što gospodin Dodik najavljuje da će učiniti ako ne bude realiziran njihov međusobni sporazum.
 
Na novinarsko pitanje koji je najgori mogući scenarij ukoliko se ništa ne riješi do 5. septembra kao rok koji su Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović dogovorili kao rok važenja sporazuma koji su potpisali, Komšić je odgovorio:
 
- Ja bih volio da toliki kapacitet kao neko drugi koji je učestvovao u ovom sporazumu, ja nisam učestvovao u sklapanju sporazuma. Jer da sam učestvovao ne bih dozvolio sebi da se on tumači na različite načine kao što se on sad tumači. Ali šta je tu je. Naravno da nam je obaveza da pokušamo smiriti situaciju, da ne dajemo nikakve zapaljive izjave, da ne vučemo poteze koji mogu dodatno pogoršati političku situaciju u BiH. Kao član Predsjedništva i kao neko ko o tome priča cijelu svoju karijeru, Ustav i zakon se moraju poštovati, nema druge. Kad dovodite u pitanje Ustav i zakon i dovodite u pitanje te postulate funkcioniranja države kao što je ustavnost i zakonitost, onda su svakakva čuda moguća. Sve uređene, moderne države prije svega počivaju na poštivanju Ustava i zakona. Ako krenete te stvari da rušite onda udarate na same temelje države.
 
Ipak, smatra da je realno očekivati neko rješenje do 5. septembra.
 
- Mislim da može. Na prošloj sjednici Predsjedništva koja je otkazana, ja sam pokušao ponuditi kompromis, da ponudim nešto što bi moglo da zadovolji i gospodina Dodika u političkom smislu kada je riječ o ANP-u, da budući mandatar preuzme obavezu da dostavi ANP, a ako on ne dostavi u roku od 30 dana da to dostavi predsjedavajući Predsjedništva. Pokušali smo da idemo u neke varijante koje će omogućiti situaciju u kojoj niko neće biti poražen, niti će neko biti spektakularni pobjednik cijele ove priče. No, kako to u BiH štima, ovdje je važno da ste neka vrsta pobjednika pa makar jedan dan. To što dugoročno gubite i vi i BiH i sviu ovoj zemlji, to slabo koga interesuje - rekao je Komšić dodajući:
 
- Ide NSRS, dokle će nas to odvesti. Nikom neće biti bolji od svega toga. Ja pozivam na to da možemo doći do dogovora, da možemo naći kompromis. Kompromis je ono što već imamo. Trebamo prihvatiti činjenice,to su realnost, a to je MAP, to je NATO.
 
Komentirao je i pitanje novinara postoji li mogućnost da Dodik iskoristi da se pokrene taj plan za disoluciju zemlje.
 
- To su neki probali i 1992. godine. A znate gdje su sad ti što su probali. Nađite ih, gdje su, u Hagu i pod zemljom. To se desiti neće. Ne postoji taj niti se rodio ko može to da uradi.
 
Želim da vjerujem da će se dogovor postići, ali se bojim da je ovdje drugi scenarij izvjesniji, poručio je na kraju.
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!