Komšić: Otvorili smo novi prostor za nastavak europskih integracija Bosne i Hercegovine

SASTANAK SA AMBASADORIMA

Komšić: Otvorili smo novi prostor za nastavak europskih integracija Bosne i Hercegovine

Objavljeno na dan 29.04.2020 - 07:12 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ovo je odličan trenutak za Bosnu i Hercegovinu u nastavku našeg puta ka Evropskoj uniji. 

Usvajanjem  zaključaka otvorili smo novi prostor za nastavak procesa integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju na način da će se 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije moći brže i efikasnije realizirati kroz institucije Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sastanka s ambasadorima Kvinte.

"Na taj način stvorili smo prostor za vršenje kontinuirane evaluacije progresa Bosne i Hercegovine u implementaciji 14 prioriteta iz Mišljenje Europske komisije. To je, također, veoma važna poruka koju želimo uputiti tokom EU Samita u Zagrebu naredne sedmice, kako smo i na taj način prikazali istinsku opredijeljenost naše zemlje za nastavak našeg europskog puta.

Nakon donošenja Programa reformi Bosne i Hercegovine u novembru prošle godine, kojim smo trasirali put prema NATO integracijama, ovim smo dokumentom stvorili jasne pretpostavke za nastavak puta i unutar europskih integracije. 

Najvažnije je poruka da će to biti rađeno kroz institucije Bosne i Hercegovine, te da će u tome učešće uzeti vlast i opozicija, jer put ka članstvu u Europskoj uniji ne može biti ekskluzivitet samo jedne političke grupacije, već svih građana Bosne i Hercegovine, odnosno svih političkih stranaka koje su građani birali", dodao je Komšić, a prenosi u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Komšić vjeruje da ima prostora da se u narednim godinama ispuni ovih 14 mjera iz Mišljenja Europske komisije, kako bi time BiH ušla u narednu fazi sticanja kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji. Posebno izražava svoju zahvalnost Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini, kao i svim ambasadorima Kvinte na njihovoj podršci u donošenju ovih značajnih dokumenata, saopćeno je.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!