Komšić: Ruska jedinica u BiH je pozvana iz sasvim drugih razloga, ne treba više dolaziti

SPECIJALNO DJELOVANJE

Komšić: Ruska jedinica u BiH je pozvana iz sasvim drugih razloga, ne treba više dolaziti

Objavljeno na dan 04.05.2020 - 06:43 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u izjavi za javnost istaknuo je nekoliko bitnih činjenica vezanih za situaciju sa dolaskom ruske vojne jedinice koja je navodno već izvršila dezinfekciju bolničkih kapaciteta u Banja Luci, te za pokušaj da ta ista jedinica obavi sličan posao u bolnici u Mostaru.

"Svaki klinički centar, ako nije sam u mogućnosti obaviti dezinfekciju prostora kliničkog centra može angažovati firmu ili firme koje se bave takvim poslovima. 

Potpuno sam siguran da su klinički centri u Banjoj Luci i Mostaru i ranije angažovali takve firme koje efikasno mogu obaviti taj posao", naveo je Komšić.

U slučaju da navedene službe ili firme nisu u mogućnosti da taj posao obave iste te kliničke centre Komšić ih upućuje na jedinicu ABHO zaštite Oružanih snaga BiH koje takav posao mogu obaviti čak i bolje od navedene jedine ruske vojske.

"Također, siguran sam da ove činjenice znaju i oni koji su pozivali jedinicu ruske vojske kao navodnu pomoć u borbi protiv koronavirusa. Sve ovo naravno otvara pitanje koji je stvarni cilj pozivanja i dolaska ruske vojne jedinice u BiH i to baš u Banju Luku i Mostar, kada u BiH postoje i firme i vojne jedinice koje taj posao mogu obaviti i brže i efikasnije", naglasio je Komšić.

O načinu njihovog prvog ulaska u BiH, kao i proceduri na granici BiH prilikom izlaska te jedinice iz zemlje i povratka iste u Republiku Srbiju, dodaje, informaciju može dati Granična policija BiH.

"S obzirom da je prisutstvo ove jedinice ruske vojske na teritoriji naše zemlje potpuno nepotrebno i s obzirom da je ova jedinica pozivana u BiH iz sasvim drugih razloga od onih koji su javno navedeni te da je riječ o jednoj vrsti, kako to vole reći vojnici i obavještajci, aktivnosti tzv. specijalnog, psihološkog djelovanja, smatram da ista, niti je trebala dolaziti u BiH niti se treba ponovo vraćati. Kao član Predsjedništva BiH želim javno reći da sam apsolutno protiv ovakvih aktivnosti na teritoriji BiH", zaključio je Komšić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!