Kopilot Lubitz bio je 18 mjeseci na psihijatriskom liječenju

Prije šest godina imao je "ozbiljnu epizodu depresije"

Kopilot Lubitz bio je 18 mjeseci na psihijatriskom liječenju

Objavljeno na dan 27.03.2015 - 13:28 | Izvor: USKinfo.ba | Uskinfo.ba / index.hr


ANDREAS LUBITZ redovito je odlazio na psihijatrijske seanse. Prije šest godina imao je "ozbiljnu epizodu depresije", piše Bild.

U njegovom stanu u Dusseldorfu pronađene su pokidane "luđačke bilješke", objavio je BBC. Kažu da nema dokaza da se radi o političkim ili religijskim motivima u kopilotovim postupcima, a nije pronađeno niti oproštajno pismo.

Od nadređenih skrivao bolest

Među brojnim dokumentima i osobnim stvarima, u stanu je bilo mnoštvo pokidanih ispisanih bilješki, čak i za dan tragične nesreće, prema čemu se pretpostavlja da je od svojih nadređenih Lubitz skrivao bolest", piše u izvješću njemačkog istražitelja.

Njemački mediji navode da je 28-godišnjaka, koji je u utorak namjerno srušio Airbus A320 u francuske Alpe i ubio 149 putnika i članova posade, netom prije stravičnog pokolja ostavila zaručnica. S njom je bio u dugogodišnjoj vezi, a svadbu su planirali iduće godine.

"Imao je ozbiljnu krizu u vezi i bio je u emocionalnoj krizi. Moguće je da je ova tragedija rezultat njegovog prekida", piše Bild.

Citirajući interne dokumente i izvore unutar Lufthanse, list otkriva kako je kopilot tada proveo 18 mjeseci na psihijatrijskom liječenju. Otad je bio pod "posebnom i redovitom medicinskom" kontrolom.

Položio sve testove sposobnosti

Lufthansin izvršni direktor Carsten Spohr u četvrtak je priznao da je Lubitz 2008. uzeo pauzu u letačkoj obuci. No, Lubitz je kasnije položio sve testove sposobnosti.

"Nakon što je ponovo prošao provjeru, nastavio je s treningom. Položio je sve testove s odličnim rezultatima. Njegove letačke sposobnosti su bile bez greške. Lufthansa ima poseban sustav izvještavanja u kojima posada može bez straha od kazne prijaviti probleme ili ukazati na probleme kolega. Sve sigurnosne mreže koje smo imali, ili smo barem mislili da ih imamo, u ovom slučaju očito nisu radile", rekao je Spohr.

Bio je omiljen u društvu, a obožavao je trčati

Susjeda Lubitzovih roditelja u Montabauru rekla je njemačkom RTL-u da je kopilot bio potpuno normalan. "Bio je sretan jer je volio svoj posao. Nije imao nikakve probleme. Uopće ne mogu vjerovati da je napravio takav užas", rekla je.

Poznanici kažu da kopilot nije bio osamljenik nego, naprotiv, imao je puno prijatelja i bio omiljen u društvu zbog vesele naravi. Često je odlazio na kuglanje, a fanatično je trčao. Na poslu nikad nije radio greške.

Najnenormalnija stvar kod Lubitza je bila koliko se normalan činio, piše Independent.

 

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!