Koronavirus se sve više širi među mladima, zašto se to događa?

ZDRAVLJE

Koronavirus se sve više širi među mladima, zašto se to događa?

Objavljeno na dan 23.04.2021 - 07:43 | Izvor: USKinfo.ba | N1


Koronavirus sve je češće počeo zaražavati demografsku skupinu za koju su stručnjaci ranije smatrali da je manje podložna zarazi, a radi se o mlađim odraslim osobama.

Ranije ovaj mjesec ravnateljica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr. Rochelle Walensky rekla je da je među hospitaliziranima sve više mlađih odraslih osoba koji su oboljeli od covida-19 dok je istovremeno zaraza među starijima od 60 u padu.

“Hitnih slučajeva je sve više, a sve je više slučajeva među mlađima koji još nisu cijepljeni”, rekla je. Zašto se to događa i kako se može smanjiti rizik od širenja zaraze?

Sve više mlađih obolijeva

“Definitivno se suočavamo s još jednim rastom broja zaraženih, i to vjerojatno najgorim od početka pandemije”, rekao je dr. Darryl Elmouchi. Koronavirus sve češće pogađa mlade ljude, a prosječna dob hospitaliziranih pala je na 57, gotovo za desetljeće u odnosu na početak pandemije. Čak 15% hospitaliziranih pacijenata u SAD-u je mlađe od 40 godina.

Osim toga, sve više mlađih osoba razvija rijetke upalne komplikacije, a produžuje se i boravak na oporavku u bolnici.

“Boravak pacijenata u bolnici tijekom zime bio je dug. U početku se bio smanjio jer se zaražavalo sve više mladih koji nemaju zdravstvenih problema ni komorbiditeta, no posljednjih tjedana taj se boravak ponovno produžio što pokazuje da je sve više težih slučajeva i zdravstvenih komplikacija među mladima”, rekao je Elmouchi.

Liječnici ističu da je sve više djece koja su bila zdrava i aktivna, a sad pokazuju simptome covida-19 i komplikacije.

Zašto se to događa?

Stručnjaci porast težih slučajeva među mladima pripisuju širenju varijente B.1.1.7, prvi put otkrivene u Velikoj Britaniji koja se za 60% lakše širi. Također se sumnja da ta varijanta virusa uzrokuje teže oblike bolesti, a sad je najčešća varijanta u SAD-u.

Premda se zaraza brže širi, većina ljudi se na svu sreću ipak neće teško razboljeti, posebno djeca vrtićke dobi. U većem su riziku, dakako, mladi koji pate od pretilosti, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa, piše Eat This.

“Premda se virus mijenja, ne vjerujem da će se mutacije više širiti među djecom jer njihovi organizmi, posebno imunološki sustav, jednostavno manje ozbiljno reagiraju na virus”, objašnjavaju stručnjaci.

I dalje se kao najbolja prevencija preporuča nošenje maske, izbjegavanje okupljanja i održavanje higijene.

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL/ilustracija
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!