Košarac o Trgovskoj gori: Tražit ćemo da bh. eksperti uđu na teritoriju Hrvatske

FORMIRA SE TIM

Košarac o Trgovskoj gori: Tražit ćemo da bh. eksperti uđu na teritoriju Hrvatske

Objavljeno na dan 29.10.2020 - 13:23 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vijeće ministara danas je donijelo odluku o formiranju ekspertskog tima i pravnog tima koji će imati zadatak vođenja bh. strane u sporu s Hrvatskom vezanog za odlaganje nuklearnog i radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac se kao čelnik koordinacionog tijela za pitanje Trgovske gore zahvalio na podršci za ovaj problem na svim nivoima.

"Hrvatska ne odustaje od lokacije za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada i BiH mora imati adekvatan odgovor. Naša misija je da sačuvamo zdravlje ljudi u BiH jer bi otpad imao posljedice po građane i životnu sredinu. Danas smo usvojili odluku o formiranju ekspertskog tima i pravnog tima i moramo ih voditi u istoj liniji i ne smije biti zakašnjenja", rekao je Košarac.

On je kazao da sada predstoji prvi sastanak ova dva tima i vjeruje da će imati potpuno razumijevanje u procesima koji slijede.


"Putem Ministarstva vanjskih poslova BiH tražit ćemo da naši eksperti uđu na teritoriju Hrvatske i da sa kolegama iz Hrvatske analiziraju zemljište i da urade kako kaže struka. Cilj je onemogućiti izgradnju odlagališta i mi ne odustajemo od traženja pomoći u Briselu jer je BiH potpisnica mnogih ugovora kada je u pitanju životna sredina", kazao je Košarac.

Kako je zaključio, Hrvatska ne odustaje od potrebe da implementira direktivu o odlaganju otpada do 2023. godine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!