Krajina je odobrila skup na Garavicama

USK

Krajina je odobrila skup na Garavicama

Objavljeno na dan 20.09.2019 - 10:52 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Iako je prvobitno Vlada USK-a zabranila komemoraciju srpskim žrtvama, kao odgovor Dodiku na opstrukcije u iznalaženju lokacije za migrante, skup će biti održan

Garavice su mjesto masovnog pogubljenja, masovna grobnica i spomen-područje u neposrednoj blizini grada Bihaća. Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine u Garavicama je izvršen masovni pokolj srpskog stanovništva od ustaške vlasti NDH. Radi se o najvećem stratištu Srba u Drugom svjetskom ratu u Bosanskoj krajini. Iako je početkom mjeseca bila otkazana, komemoracija na Garavicama ipak će se održati i ove godine.

Novi datum

- Dragi parohijani i svi ljudi dobre volje, obavještavamo vas da će u srijedu, 25. septembra, njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije služiti parastos za nevino postradale žrtve ustaškog terora na Garavicama, sa početkom u 11 časova. Dođite!, stoji u pozivu bihaćke parohije građanima.

Podsjećamo, prvobitno je bila otkazana komemoracija na Garavicama iz sigurnosnih razloga, jer se u Bihaću, a naročito nedaleko od ove lokacije, nalazi veliki broj migranata čiji priliv u USK policija više ne može iskontrolisati. Ova zabrana došla je nakon prošlomjesečnog protivljenja vlasti RS-a, udruženja za zaštitu Srba u Federaciji i člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta Milorada Dodika gradnji migrantskog kampa na privatnoj farmi 15 kilometara od Bosanskog Petrovca. Krajiške vlasti razočarane odnosom ostatka države prema njima i migrantskoj krizi, a naročito predstavnika RS-a koji ne dopuštaju boravak migranata u tom entitetu uz svu propusnost istočne granice, kao odgovor iz nemoći zabranile su održavanje svih javnih skupova, pogotovo ovaj na Garavicama.
VIDEO
Ministar policije USK-a Nermin Kljajić, koji je za RTRS ovu odluku pravdao bezbjednosnim procjenama, jučer nije imao komentar za Oslobođenje, te nas je uputio na portparola MUP-a Alu Šiljdedića.

- MUP je izdao odobrenje za održavanje komemorativnog skupa na Garavicama za srijedu, 25. septembra, nakon što to odobrenje nisu mogli dobiti ranije na traženi datum, čini mi se da je bilo riječ o 14. septembru, kazao nam je Šiljdedić.

Niko nije želio da komentariše šta se u međuvremenu promijenilo, ali je opći dojam da se na kraju ipak razumno postupilo.

Gdje je zapelo

- Ne ulazim u to šta je bilo, ali policija USK-a me uvjerila da neće biti nikakvih problema. Naša parohija nije ni organizator, radi se o komisiji za obilježavanje značajnih datuma u Vladi Republike Srpske i ne znam tačno šta je zapelo. Ali mi domaćini, vladika i sveštenici, želimo svima dobrodošlicu, ispričao nam je Dalibor Nenić, jerej bihaćki.

Nezvanično saznajemo da će komemoraciji u Garavicama prisustvovati i sam Dodik, koji je u Bihaću tim povodom bio i prošle godine. U Bihaću danas živi oko hiljadu Srba i svi oni dijele sudbinu ostalih stanovnika koji su već drugu godinu za redom prepušteni sami sebi u jeku migrantske krize u BiH. S obzirom na najave i turskog predsjednika Erdogana da će pustiti novi talas od četiri miliona migranata, krajnje je vrijeme da sve strane u BiH, država, oba entiteta i svi kantoni, konačno usaglase politiku u vezi s ovim problemom.

FAHRUDIN BENDER
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!