''Krimolovci'': Najviše prijava zbog zloupotrebe položaja, krijumčarenja i pivrednog kriminala

BiH

''Krimolovci'': Najviše prijava zbog zloupotrebe položaja, krijumčarenja i pivrednog kriminala

Objavljeno na dan 12.01.2021 - 08:39 | Izvor: USKinfo.ba |


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru 2020. godine registrirali su 256 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je devet bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 78 prijava, od kojih je 18 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa privrednim kriminalom, opojnim drogama, zloupotrebom službenih ovlaštenja, krijumčarenjem oružja, ljudi i roba te ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, deset je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 17 je postupala i SIPA.


U decembru je primljeno 20 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama primljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 69 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

Foto:SIPATAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!