Krišto: Rekla sam Escobaru da zaboravljamo da Bošnjaci imaju dva člana Predsjedništva

Legitimno predstavljanje

Krišto: Rekla sam Escobaru da zaboravljamo da Bošnjaci imaju dva člana Predsjedništva

Objavljeno na dan 08.11.2021 - 13:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom na konferenciji za medije se obratila dopredsjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Kako je rekla Krišto, razgovor je doživjela kao jedan u nizu s prijateljima Bosne i Hercegovine, koji dolaze u trenutku najdublje krize od Dejtona do danas.

"Kriza je ne samo politička, nego i institucionalna. Razgovarali smo kako riješiti ta pitanja, i naravno sve se svodi na ono što jeste jedino moguće, a to je dijalog da na sva pitanja gledamo kao na državu tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive", kazala je Krišto.

Dodala je da je svako od prisutnih o Izbornom zakonu kazao svoje.

"Onda sam ja rekla na kraju, šta bih ja kao politički predstavnik hrvatskog naroda mogla govoriti o poziciji hrvatskog naroda unutar BiH, i u RS-u i u Federaciji BiH. Zaboravljamo danas da bošnjački narod ima dva člana Predsjedništva BiH. Treba provesti odluke Evropskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, čime bi se relaksirali odnosi", naglasila je Krišto.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!