Krizni štab FBiH: Izbjegavajte javna i privatna okupljanja

BiH

Krizni štab FBiH: Izbjegavajte javna i privatna okupljanja

Objavljeno na dan 30.10.2020 - 12:08 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Preporučuje se stanovništvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, saopćeno je danas iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je hitnu sjednicu na kojoj sagledana epidemiološka situacija COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i Preporuke koje se primjenjuju od 26.10. te ih dostavio kriznim štabovima/stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Novom naredbom naloženo je kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama u Federaciji BiH da osiguraju 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od COVID-19.

“Rok za uspostavu navedenih kapaciteta je 72 sata od dana donošenja ove naredbe. Za provođenje ove naredbe odgovorni su ravnatelji i upravna vijeća zdravstvenih ustanova, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti”, stoji u naredbi.


Vezano za testiranje, u cilju brže i efikasnije laboratorijske detekcije koronavirusa novom naredbom “nalaže se svim kantonalnim/županijskim ministarstvima zdravstva da u suradnji sa zavodima zdravstvenog osiguranja kantona/županije, kao i drugim zdravstvenim ustanovama, stave u funkciju sve resurse i kapacitete laboratorija verificiranih od strane Federalnog ministarstva zdravstva, kao i Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, kao podršku javnom sektoru zdravstva”.

ℹ Preporučuje se stanovništvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava,...

Posted by Krizni stožer/štab Federalnog ministarstva zdravstva on Petak, 30. Oktobar 2020.

 

Foto:N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!