Kurdi za oproštaj tukli osumnjičene teroriste iz BiH, Keserović došao bos

DETALJI IZ SUDNICE

Kurdi za oproštaj tukli osumnjičene teroriste iz BiH, Keserović došao bos

Objavljeno na dan 20.12.2019 - 10:36 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić i Emir Ališić deportovani su sinoć iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu gdje im je određen pritvor. Klix.ba donosi detalje s ročišta za određivanje pritvora.

Osumnjičeni teroristi su prije deportacije boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda. Na sinoćnjem ročištu izneseni su određeni detalji o njihovom boravku u Siriji, uz ostalo i da su ih za oproštaj, prije deportacije, tukli Kurdi.

Jedan od osumnjičenih Jasmin Keserović u Bosnu i Hercegovinu je došao bos. Papuče su mu dali sudski policajci.

Tužilaštvo BiH svima koji su izručeni po međunarodnoj potjernici na teret stavlja učestvovanje u paravojnim formacijama u Siriji, u sklopu takozvane Islamske države, odnosno da su prekršili Član 201 Krivičnog zakona BiH.

Advokat Senad Dupovac, koji zastupa Jasmina Keserovića, izjavio je za Klix.ba da su osumnjičeni državljani BiH kasno izručeni, da su kasno zakazana ročišta i da nije bilo vremena da se provjere svi navodi.

"Na sinoćnjim ročištima su procurili prvi detalji o boravku državljana Bosne i Hercegovine na stranom ratištu, od kojih je najšokantniji bio da je 26 bh. djece poginulo u Siriji. To su tvrdnje mog branjenika", kazao je Dupovac.

Navodi također da su, prema prvim informacijama s ročišta, u Siriji poginuli otac i sin iz Bosne i Hercegovine.

"Bosanac je prije nego što je otišao u Siriju, živio u Italiji i bio je oženjen Kubankom. Došao je u Bosnu s djetetom i otišao u Sirijiu. Nedugo po dolasku u Siriju, nakon manje od dva mjeseca, je poginuo", rekao je Dupovac.

Dodao je da je dijete ostalo samo, da bi potom, nažalost, poginulo od granate u osmoj godini.

"Zaista su ovo teški slučajevi i teških je sudbina bilo. To me zaista ražalostilo. Porodice su razdvojene. Jasmin Keserović je deportovan, a njegova porodica je ostala. S njima se nije čuo ni vidio deset mjeseci", istakao je Dupovac.

Također, porodica Senada Hasanovića je deportovana, a on je ostao u Siriji.

Deportovani su također i Armen Dželko i Muharem Dunjić, ali ne putem međunarodne potjernice pa će oni prolaziti kroz redovnu proceduru. Boravit će u prostorijama Državne agencije za istrage i zašitu (SIPA) dok ne budu predati u nadležnost Tužilaštva BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!