Kurti: Vučić želi u mirnu budućnost bez prihvatanja zločina iz prošlosti

PREMIJER KOSOVA

Kurti: Vučić želi u mirnu budućnost bez prihvatanja zločina iz prošlosti

Objavljeno na dan 06.12.2019 - 23:53 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Premijer Kosova Albin Kurti je, kao odgovor na negiranje zločina u kosovskom selu Račak, na Twitteru objavio da je vrijeme da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić suoči s prošlošću.

"Odbio je priznati da se Srebrenici desio genocid, sada negira masakr u Račku. Želi krenuti u mirnu budućnost bez prihvatanja zločina iz prošlosti. Ali genocid, masovne grobnice i masakri su istina Srbije. Vrijeme je da se Vučić suoči s tim", napisao je Kurti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 5. decembra masakr u selu Račak nazvao "fabrikovanim zločinom" koji je falsifikovao "svjetski hohštapler i prevarant William Walker" (bivši šef misije OSCE-a).

"To ću da ponavljam svakog dana pa da vidim ko će da nas osudi", rekao je Vučić u četvrtak komentarišući presudu prištinskog suda kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora zbog izjave u kojoj je masakr u Račku nazvao "lažnim zločinom".

Protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podnesena je krivična prijava pred kosovskim Specijalnim tužilaštvo zbog negiranja zločina i masakra u Račku, potvrdio je za Kosovo online advokat Tom Gaši.

Podsjećamo, masakar u Račku bio je dio optužnice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju protiv Slobodana Miloševića i nekoliko drugih srbijanskih dužnosnika. Proces je zastao nakon Miloševićeve smrti i niko od optuženih nije osuđen.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!