Kusturica otkrio šta misli o Kosovu i podsjetio šta je rekao patrijarh Pavle: Priznavanje bi bila neizlječiva rana

!

Kusturica otkrio šta misli o Kosovu i podsjetio šta je rekao patrijarh Pavle: Priznavanje bi bila neizlječiva rana

Objavljeno na dan 17.09.2019 - 11:38 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Tradicionalnu saborsku besedu, pred punim saborištem, održao je ove godine reditelj Emir Kusturica koji je, pored ostalog, u svom obraćanju zapitao i ''da li ćemo, pored svih stvari koje smo već prodali staviti na doboš istinu'', i ocijenio kao ''nevierovatno'' da smo mi uz Ruse, preostali dio hrišćanske kulture koji ''nije ubačen u centrifugu atlantizma i koliko-toliko ostali svoji''.

- Koliko dugo još? Zavisi od toga da li ćemo ili nećemo priznati Kosovo, i da li ćemo održati Republiku Srpsku. Još uvijek nas nisu do kraja lišili svojstava i, što je najvažnije, nismo izgubili ideju da su naša crkva i vjera, te naša kultura magnetne sile opstanka i naše budućnosti, a vjerovanje u vječnost duše vrata slobode...

Pod vijekovnom vlašću Otomanskih Turaka, kako piše Ivo Andrić, duhovni život, a time i pismenost u manastirima SPC, stvarana je neraskidiva veza sa kosovskim zavjetom, ali i vremenom budućnosti. Zato je nama važna istina o Kosovu. To je najveći intimni i socijalni motiv– kazao je Kusturica.
Carstvo nebesko je hrišćanska ideja u koju jedni vjeruju, a drugi ne vjeruju, rekao je on i podsjetio da su Nemanjići ''kovali srebrnjake, trgovali i ratovali, osvajali teritorije ali su naše divljenje izazivali podvižničkim potezima, a njihovi nasljednici kopali su rude po Kosovu i svoju vojsku oblačili u najmoderniji ratnu opremu''.

Da nisu bili bogati, kazao je Kusturica, ne bi to mogli da čine i kako bi se inače oduprli tadašnjoj najmoćnijoj carevini u bici na Kosovu.

- Priznavanje Kosova ne bi bila samo nezalječiva rana onih koji biraju carstvo nebesko nad carstvom zemaljskim, nego legalizacija pljačke koja se desila pod otrcanom firmom ljudskih prava i brigom za civile. O ovoj, kao i mnogim važnim stvarima za naš narod, najbolje je rekao upokojeni patrijarh Pavle.

On je rekao – Car Lazar nije imao ništa protiv carstva zemaljskog, ali kada je bio prinuđen da bira između zemaljskog i nebeskog, onda je izabrao carstvo nebesko – zaključio je besedu Kusturica u Tršiću, prenosi Kurir.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!