Kusturica zamolio direktoricu UNESCO-a da zaštiti srpsko naslijeđe na Kosovu

...

Kusturica zamolio direktoricu UNESCO-a da zaštiti srpsko naslijeđe na Kosovu

Objavljeno na dan 13.09.2019 - 11:35 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Generalna direktorka UNESCO-as Audrey Azoulay razgovarala je u Jugoslovenskoj kinoteci sa pomoćnikom ministra kulture za međunarodnu saradnju Asjom Dračom Muntean o prioritetima kulturne politike Srbije, a susrela se i sa rediteljom Emirom Kusturicom, koji je zamolio da pomogne u zaštiti srpskog kulturnog naslijeđa na Kosovu i Metohiji.

Audrey Azoulay je izrazila želju da upozna Kusturicu, željela je da vidi i Jugoslovesku kinoteku, imajući u vidu njen značaj u svjetskoj porodici filmskih arhiva, a zainteresovana je i za razvoj filmske industrije u Srbiji.

Kusturica je zamolio direktoricu UNESCO-a da učini sve što može za kulturno naslijeđe Srbije na Kosovu, koje je, kako je istakao, "vitalno za našu budućnost kao što je bilo i za našu prošlost". 

"Jako mi je drago što će biti na našem (`No smoking orkestra`) koncertu, koji 22. oktobra u Parizu organizuje Ministarstvo kulture Srbije i tada ćemo takođe razgovarati o značajnim temama", rekao je Kusturica. 

Audrey Azoulay je, naglašava Kusturica, pokazala izuzetno interesovanje za Srbiju i da ima prijateljski odnos sa narodom i kulturom.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!