Lavrov: BiH je suverena država, samo saglasnost tri naroda može izmijeniti Dejton

POSJETA BANJOJ LUCI

Lavrov: BiH je suverena država, samo saglasnost tri naroda može izmijeniti Dejton

Objavljeno na dan 21.09.2018 - 21:15 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Banjoj Luci da se Ruska Federacija čvrsto zalaže za poštivanje Dejtona, protivi se njegovoj reviziji, kao i da nema ništa protiv težnje balkanskih država, uključujući i BiH, ka članstvu u EU, ali i da razvijaju veze s državama za koje one smatraju da je to potrebno.
Nakon sastanka s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom i drugim zvaničnicima RS-a, Lavrov je rekao da Rusija nije pokušavala da promijeni Dejtonski sporazum, niti da, kako je dodao, očuva elemente protektorata nad BiH, već se u svim međunarodnim institucijama bori da očuvanje osnovnih principa Dejtona.

"BiH je, uskladu s Dejtonskim sporazum, priznata kao nezavisna i suverena i samostana država" rekao je Lavrov i dodao da smatra nedopustivnim mogućnost da "Zapad imenuje visokog predstavnika BiH, koji smije da ukida bilo koje odluke postignute u direktnom dogovoru tri naroda".

Ponovio je da su bile kakve izmjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost oba bh.entiteta i tri naroda.

"Stalno vidimo privrženost Dodika Dejtonskom sporazum...Nedopustive su akcije raznih vanjskih igrača, koji pokušavaju da narodima na Balkanu nametnu vještački izbor – ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom", rekao je on.

Dodao je i da Rusija želi da ostane u onom Vijeću Evrope, u kojem su sve zemlje ravnopravne i nijedna ne može biti diskiminisana.

On je rekao da je imao danas korisne sastanke u Sarajevu, kao i u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanja u vezi s "ruskim uticajem na Balkanu", kazao da Rusi ne govore ništa što bi se moglo ocijeniti kao miješanje u odnose u Makedoniji, u kojoj su, kazao je, brojni evropski i američki zvaničnici koji "navijaju" kada je u pitanju referendum u toj zemlji.

Dodik je danas odlikovati Sergeja Lavrova ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Lavrov je, nakon boravka u Sarajevu, u poslijepodnevnim satima doputovao je u Banju Luku, na razgovore sa zvaničnicima RS-a.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!