Lažnim brakovima Srbi za 3.500 eura rješavali boravak u Njemačkoj

EU

Lažnim brakovima Srbi za 3.500 eura rješavali boravak u Njemačkoj

Objavljeno na dan 26.09.2016 - 12:40 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Slovačka policija presjekla je uhodani kanal kojim su mahom Srbi, Crnogorci ili Makedonci preko lažnih brakova za 3.500 eura dolazili do boravišnih i radnih dozvola u Njemačkoj, Danskoj i drugim zapadnim zemljama te uhapsila petoricu Slovaka koji su od toga napravili rentabilni biznis, prenose Večernje novosti.

Slovakinje bi prvo sredile sva dokumenta za vjenčanje u inostranstvu, nakon čega su vođene u Srbiju gdje bi nakon sklapanja braka dobivale 3.500 eura.

“Zatim bi zajedno sa svojim lažnim suprugom odlazile u Njemačku ili Dansku i tražile dozvolu za boravak”, kazala je danas za online dnevnik Aktuality.sk glasnogovornica slovačke policije Denisa Balogova.

Dozvolu za boravak Slovakinje bi u Njemačkoj dobivale lako pošto su državljanke članice Europske unije, a mladoženjama sa zapadnog Balkana odobravan je također bez problema boravak po osnovu spajanja porodice.

Slovačka policija uhapsila je petoricu članova te organizirane grupe, kojima po slovačkim zakonima za kazneno djelo krijumčarenje imigranata prijeti kazna od dvije do osam godina zatvora.

Istraga za sada ima čvrste dokaze za pet, a ispituje se još najmanje 20 takvih lažnih namjenskih brakova koje su sklopile Slovakinje starosti od 21 do 43 godine s muškarcima sa zapadnog Balkana.

Od početka godine slovačka policija uhapsila je 23 osobe koje su organizirane lažne brakove da imigranti uglavnom iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Indije i Nigerije dođu do legalnih dozvola za boravak i rad u Njemačkoj ili Danskoj.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!