Led na Arktiku najmanji u zimskom periodu u posljednjih 38 godina

Klimatske promjene

Led na Arktiku najmanji u zimskom periodu u posljednjih 38 godina

Objavljeno na dan 23.03.2017 - 10:56 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Led na Arktiku na vrhuncu zime ima najmanju površinu i to treću godinu zaredom otkad su 1979. počela satelitska mjerenja, saopćili su NASA i Američki institut za snijeg i led (NSIDC).

Ovo nije neočekivano, budući da je 2016. godina bila najtoplija godina dosad izmjerena na planeti, obilježivši treću najtopliju godinu zaredom. Tako nešto nije viđeno od 1880. godine kada se temperatura počela mjeriti.

Led na Arktiku u zimsko vrijeme imao je 7. marta ove godine površinu 14,42 miliona kvadratnih kilometara, što je najveća površina u 2017. jer se dolaskom proljeća počeo topiti. U 2015. godini najveća površina leda bila je 14,51 kvadratni kilometar, a sljedeće godine 14,52 kvadratna kilometra.

Naučnici u NSIDC-u pripisuju tu pojavu veoma toploj jeseni i zimi s temperaturom na površini Arktičkog oceana 2,5 celzija stepena iznad prosjeka.

"Pratim arktičku klimu zimi već 35 godina i još nisam vidio ovo što se događa posljednjih godina", rekao je direktor NSIDC-a Mark Serreze.

Podaci obiveni putem satelita CryoSat-2 Europske svemirske agencije (ESA) pokazuju da je arktički led nešto tanji nego u posljednje četiri godine.

"Tako tanak led na početku toplog dijela godine najavljuje mogućnost novog rekorda u najmanjoj površini leda u septembru", istakla je Julienne Stroeve, naučnica u NSIDC-u.

Najmanja površina leda u septembru prvi put je privukla pažnju naučnika 2005. godine kada je pala na neviđeno nisku razinu. Površina leda na Antarktičkom oceanu je mnogo promjenjiva, istakli su naučnici podsjećajući da je njegova najmanja površina dosegnula historijski rekord prije samo dvije i po godine.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!