Libija ponovo na ivici rata: Zauzet aerodrom u Tripoliju

EU pozvala na smirenje

Libija ponovo na ivici rata: Zauzet aerodrom u Tripoliju

Objavljeno na dan 06.04.2019 - 10:23 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


 

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopćila je sinoć da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu Tripolija. 

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Halife Haftara, saopćio je i da su pripadnici LNA preuzeli kontrolu nad dva grada u blizini Tripolija - Tarhuanom i Azizijom, prenose agencije.

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, kojeg priznaje međunarodna zajednica.

Kako je javljaju agencije, snage premijera Seraja jučer su saopćile da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju izvršiti zračni udar na njegove položaje.

Do eskalacije nasilja došlo je kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontrolira predsjedničko vijeće i vlada nacionalnog jedinstva s premijerom Sajedom na čelu. Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

Američki mediji navode i da bi najnovija eskalacija mogla dovesti do najgoreg nasilja u Libiji od građanskog rata 2011. kada je svrgnut i ubijen višedecenijski libijski lider Moamer Gadafi.

Ranije jučer je Halifa Haftar poručio generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu (Guterres) da će se operacija koju je poveo ka Tripoliju nastaviti sve dok terorizam ne bude pobijeđen, objavila je televizija Al Arabia.

Guteres, koji je bio u posjeti Libiji, prethodno je objavio da tu zemlju napušta teškog srca i duboko zabrinut nakon sastanka s Haftarom.

Rusija je saopćila da ne podržava Haftara, dok je EU pozvala na smirenje i upozorila da bi se situacija mogla otrgnuti kontroli.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!