Lista najstresnijih zemalja svijeta - Znate li gdje smo?

Zemlje sa najvećim stepenom nezaposlenosti

Lista najstresnijih zemalja svijeta - Znate li gdje smo?

Objavljeno na dan 22.03.2015 - 10:10 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / Klix.ba


U Norveškoj živi najbezbrižnija, a u Nigeriji najstresnija nacija na svijetu. Bosna i Hercegovina se nalazi na sredini Bloombergove liste "Najstresnijih nacija na svijetu“.

U istraživanju se koristilo sedam osnovnih kategorija za mjerenje stresa na nivou populacija, a istraživači su došli do zanimljivih podataka.

Prva kategorija je broj ubistava i u njoj se na vrhu nalaze El Salvador i Venezuela što ih stavlja visoko na listu najstresnijih zemalja svijeta.

Druga kategorija je mjerenje GDP-a po glavi stanovnika na osnovu kupovne moći, a na dnu ove ljestvice nalaze se Bangladeš, Pakistan, Indija i Nigerija.

Treća i četvrta kategorija su prihodi nejednakosti i korupcija. U aspektu nejednakosti prihoda prednjače Južna Afrika i Kolumbija, dok su Venecuela, Bangladeš i Nigerija najkorumpiranije zemlje na svijetu.

U petoj kategoriji istraživači su mjerili nezaposlenost, a zemlje sa najvećim stepenom nezaposlenosti su Makedonija, Grčka, Bosna i Hercegovina i Španija.

U posljednje dvije kategorije mjeren je stepen zagađenosti zraka i očekivano trajanje života. Došlo se do podataka da su Mongolija, Pakistan, Egipat i Iran najzagađenije zemlje svijeta, a da najniži životni vijek imaju stanovnici Nigerije, Južne Afrike i Indije.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!