Lungarotti: U prihvatnim centrima će zimi biti mjesta za sve migrante

BiH

Lungarotti: U prihvatnim centrima će zimi biti mjesta za sve migrante

Objavljeno na dan 21.10.2021 - 09:32 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:Fena


Za migrante  koji se zateknu na teritoriji BiH tokom zime biće dovoljno smještajnih kapaciteta, a IOM kontinuirano radi na informiranju onih migranata, koji su izvan tih centara, o mogućnostima njihovog smještanja u privremene prihvatne centre,poručila je šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti.

Zajedničkim naporima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Službe za poslove sa strancima (SPS) i ostalih partnera, a u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH, uslovi u privremenim prihvatnim centrima (PPC) u Bosni i Hercegovini kontinuirano se poboljšavaju od samog uspostavljanja, a posebno se pripremaju za zimski period.

- Proširujemo kapacitete tranzitnih centara i podržavamo Službu za poslove sa strancima da otvori novu lokaciju Lipa, koja će dodatno primiti 1.500 osoba. Sad nam je u fokusu da migrantima koji su odlučili ostati izvan tranzitnih centara, unatoč raspoloživosti smještajnih kapaciteta, pružamo podršku tamo gdje se nalaze i aktivno promoviramo njihovo preseljenje u sigurnije uslove, rekla je šefica Misije IOM-a Laura Lungarotti.

Kako je naglasila, dolaskom hladnijeg vremena IOM kontinuirano radi na informiranju migranata, koji su izvan zvaničnih smještajnih kapaciteta, o mogućnostima njihovog smještanja u privremene prihvatne centre u kojima zasad ima dovoljno smještajnih kapaciteta za sve njih.

- Da, imamo smještajne kapacitete u svim tranzitnim centrima - naglasila je.

U pet prihvatnih centara, kojima upravlja Služba za poslove sa strancima uz podršku IOM-a i drugih partnera, trenutno je 2.707 osoba, a kapacitet je 4.530. Otvaranjem novog privremenog prihvatnog centra Lipa kapaciteti će se povećati za 1.500 kreveta. Među migrantima koji su trenutno u BiH najviše osoba je iz Afganistana i Pakistana, slijede Bangladeš, Irak, Maroko, Alžir, Indija i Sirijska Arapska Republika.

Prema posljednjem prikupljanju i analizi podataka, koje je uradio IOM, procjenjuje se da je oko 1.100 migranata izvan prihvatnih centara, na neslužbenim lokacijama.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!