Macron nije pročitao izvještaj State Departmenta o stanju terorizma u BiH

NEUTEMELJENE OPTUŽBE

Macron nije pročitao izvještaj State Departmenta o stanju terorizma u BiH

Objavljeno na dan 08.11.2019 - 07:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Bosna i Hercegovina (BiH) ostala je kooperativni partner za borbu protiv terorizma i nastavila je povećavati svoj protuteroristički kapacitet u 2018. 

Tek nekolicina građana BiH pokušala je otići na strana ratišta u 2018. godini, desetak ih je ostalo u Iraku, Siriji i Ukrajini.

Ovo je opservacija u nedavno objavljenom godišnjem izvještaju State Departmenta o stanju o terorizmu u BiH, ali i širom svijeta u kojem se, praktično, demantiraju tvrdnje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u intervjuu za Economist utvrdio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku".

Ne pročitavši izvještaj State Departmenta Macon je naveo da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

U izvještaju se, također, naglašava da je BiH članica Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a, te da terorističkih incidenata u 2018. godinu na tlu BiH nije bilo.

BiH je, također, zatvorila određene zakonske rupe kroz izmjene odredbi o terorizmu u Krivičnom zakonu, iako problem ostaje blago kažnjavanje ove vrste krivičnih djela.

"Neka operativna domaća koordinacija postoji, ali međuljudska i međuagencijska borba ostala je neefektivna. Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostale su potencijalni izvori terorizma u BiH", kaže se u izvještaju State Departmenta.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!