Majka Shamime Begum moli britansku vladu za milost, želi kćerku nazad u Britaniji

OČAJNIČKI POTEZI

Majka Shamime Begum moli britansku vladu za milost, želi kćerku nazad u Britaniji

Objavljeno na dan 12.03.2019 - 09:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Majka IDIL-ove mlade Shamime Begum obratila se vladi Velike Britanije u želji da promijeni njihovo mišljenje i zamoli ih da ponovo razmisle o primanju Shamime nazad u državu.

Begum je iz države otišla kada je imala samo 15 godina, a napustila ju je u društvu dvije drugarice. Ona je 2015. godine sa prijateljicama otišla iz Velike Britanije u želji da se pridruži Islamskoj državi. Na tom putu je od tada izgubila troje djece, a nedavno je izgubila i četvrto, novorođenče Jarrah koje je imalo samo tri sedmice starosti.

Državni sekretar, Sajid Javid, dobio je mnoštvo kritika zbog svoje odluke da Shamimi oduzme njeno državljanstvo, jer je taj potez ostavio Shamimu i njeno dijete u lošoj poziciji. 

"Pišemo u ime gospođe Begum, majke Shamime Begum, te vas želimo zamoliti da ponovo razmislite o odluci koju ste donijeli u februaru 2019. godine da Shamimi oduzmete njeno državljanstvo. Njena majka sada traži da ponovo sagledate kompletnu situaciju iz milosti, pogotovo nakon informacije da je Shamimin sin preminuo", napisao je porodični advokat na svom Twitter profilu.

U pismu se nastavlja spominjati Shamima, te advokat govori kako sumnja da je ona trenutno u stanju donijeti loše odluke. Shamima već neko vrijeme ne može kontaktirati svoju porodicu, kao ni oni nju. 

Sajid Javid je kratko komentarisao kompletnu situaciju. kazavši kako on i njegova odluka nisu odgovorni za smrt Shamimine bebe. 

"Smrt bilo koje britanske bebe, čak i onih koje su rođene na terorističkoj teritoriji je tužna vijest. Ali u ovom slučaju su krivi strani teroristi", kaže Javid.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!