Maloljetni borci najavili proteste: Ispravite postratni diskriminatorski odnos prema nama

Nevidljivi za državu

Maloljetni borci najavili proteste: Ispravite postratni diskriminatorski odnos prema nama

Objavljeno na dan 27.03.2017 - 14:33 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Koordinacija udruženja maloljetnih boraca Armije RBiH s područja Federacije BiH održat će mirne proteste 25. aprila s početkom u 12:15 sati ispred zgrade Vlade FBiH zbog neriješenog statusa ove populacije.

Predstavnici Koordinacije će u utorak, 28. marta, Federalnom ministarstvu za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, odnosno ministru Salki Bukvareviću, dostaviti zahtjev u kojem traže rješavanje statusa ove populacije izmjenama i dopunama postojećih zakona te donošenje novog zakona.

Rok za odgovor koji su dali je 15 dana.

U svom zahtjevu navode kako su u višegodišnjem vremenskom periodu njihova udruženja dostavljala nadležnom ministarstvu zahtjeve za izmjene i dopune postojećih zakona kojim bi se ispravio postratni diskriminatorski odnos prema maloljetnim borcima Armije i MUP-a RBiH. Ali, rješenja nije bilo.

Na sjednici koju su održali 26. marta u Konjicu donijeli su zaključak o organiziranju protesta i slanju zahtjeva nadležnoj instituciji.

"Mirne proteste upozorenja ćemo otkazati ako u ovom razumnom vremenskom periodu dobijemo odgovor koji će nam garantovati da će nadležno Ministarstvo u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna postojećih zakona te donošenje novog zakona kojim bi se naš status riješio na način da se istim tretiramo kao posebna boračka kategorija s jasno definisanim pravima i obavezama", saopćeno je iz Koordinacije udruženja maloljetnih boraca ARBiH.

Pripadnici ove kategorije često kažu kako su nevidljivi za državu, a prekinuli su svoje školovanje kako bi je odbranili.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!