MAN planira da premjesti tvornice iz Njemačke i Austrije u Tursku ili Poljsku

RADNICI PROTESTOVALI

MAN planira da premjesti tvornice iz Njemačke i Austrije u Tursku ili Poljsku

Objavljeno na dan 13.10.2020 - 07:21 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U Volkswagenu razmatraju gdje će napraviti odnosno premjestiti tvornicu kamiona i autobusa MAN iz Njemačke i Austrije. Među potencijalnim destinacijama je i Turska.

Protiv zatvaranja tvornica u Njemačkoj i Austriji protestovali su radnici jer bi nekoliko hiljada njih moglo ostati bez posla. Blizu 7.000 radnika bi moglo ostati bez posla u Njemačkoj i 2.300 u Austriji.

U Njemačkoj su protestovali i radnici turskog porijekla, a neki od njih razmišljaju da se vrate u matičnu zemlju. Ova situacija je ironična jer je veliki broj njih otišao iz Turske da bi bili tvornički radnici. Sada se žele vratiti sa izmještanjem tvornice. Odjel za ljudske resurse ove kompanije podržava njihov povratak jer ne želi izgubiti obučenu radnu snagu.

Predsjednik Asocijacije proizvođača iz automobilske industrije (TAYSAD) Alper Kanca je ukazao da osim u Tursku njemački proizvođač razmatra da tvornicu premjesti u Poljsku. Prema njegovim riječima, Poljska nema veliku priliku za to kao što ima Turska kao uspješna zemlja u proizvodnji kamiona i autobusa.

"Mercedes, MAN i Ford u našoj državi proizvode visokokvalitetne kamione i autobuse i izvoze ih u cijeli svijet", napomenuo je Kanca i dodao da se u Turskoj proizvodi veliki broj dijelova za ova vozila.

Očekuje da će MAN-ova fabrika u Ankari proizvoditi još više vozila ako se izmještanje iz Njemačke i Austrije desi.

Iz Volkswagena, koji je vlasnik MAN-a, su prošli mjesec saopćili da planiraju smanjiti broj radnika za četvrtinu i zatvoriti tri tvornice u cilju da povećaju profit kojim bi finansirali razvoj novih tehnologija. Najavili su i restrukturiranje MAN-a. Prije svega se namjerava otpuštanje radnika u Njemačkoj i Austriji te da neke tvornice presele na druga mjesta. Procijena je da će se restrukturiranjem namaći novac u iznosu od dvije milijarde eura, piše turski dnevni list Daily Sabah.

Foto:Ilustracija/ShutterstuckPODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!