Mapa najopasnijih puteva u Bosni i Hercegovini

BiH

Mapa najopasnijih puteva u Bosni i Hercegovini

Objavljeno na dan 28.04.2020 - 11:51 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


 

Na bosanskohercegovačkim cestama u protekloj 2019. godini dogodilo se ukupno 34.519 saobraćajnih nesreća od kojih je zabilježeno 7.256 sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 27.263 saobraćajnih nesreća sa materijalnom štetom, saopštili su iz BIHAMK-a u posljednjem izvještaju.

U saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini život je izgubila 261 osoba, dok je 10.291 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Najveći broj saobraćajnih nesreća na području Federacije BiH u 2019. godini dogodio se na području Kantona Sarajevo, sa procentualnim učešćem od oko 38,43 %, zatim slijede Tuzlanski kanton sa procentualnim učešćem od oko 13 %, Zeničko-Dobojski kanton sa procentualnim učešćem od 12,45 %, Srednjobosanski kanton sa procentualnim učešćem od 11,5 %, itd.

Na slici ispod prikazan je broj poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama po entitetima/distriktu, kao i kantonima u Federaciji BiH.

Veliki broj saobraćajnih nesreća na našim cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća, slijede saobraćajne nesreće nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nesreće koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne
uslove na putu itd. Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj
udaljenosti – odstojanju između vozila.

Najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju (32,68%), a zatim na magistralnim putevima.

Foto:N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!