Mark Zuckerberg sa suprugom ulaže 2,7 milijardi eura u medicinu

Istraživanje

Mark Zuckerberg sa suprugom ulaže 2,7 milijardi eura u medicinu

Objavljeno na dan 22.09.2016 - 12:11 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan, obećali su 2,7 milijardi eura za financiranje medicinskih istraživanja u narednih 10 godina, prenose mediji.

Za vrijeme konferencije u San Franciscu u izjavi za medije rekli su kako im je krajnji cilj da se do kraja stoljeća izliječe, spriječe ili stave pod kontrolu sve bolesti. Sredstva će distribuirati Inicijativa Zuckerberg Chan.

Tehnološki lideri sve više pažnje posvećuju zdravlju, a ranije su iz Microsofta kazali kako namjeravaju riješiti problem borbe protiv raka pomoću alata umjetne inteligencije. IBM i MIT su, također, najavili da će razvijati sisteme koji bi mogli pomoći bolničarima u poboljšanju brige o starim i nemoćnim pacijentima.

Zuckerberg kaže kako se u ovom trenutku 50 puta više novca troši na liječenje ljudi koji su bolesni, nego na saniranje bolesti koje će to zaustaviti na vrijeme. Naveo je tri principa koji će ga voditi ka ulaganju novca, dok je Chan dodala kako su već uložili 537 milijuna eura u stvaranje novog istraživačkog centra 'Biohub', koji će okupiti inženjere, informatičare, biologe, hemičare i ostale inovatore.

Zuckerberg je predvidio da će do 2100. prosječan životni vijek biti veći od 100 godina. Ipak, upozorio je da će proći godine prije nego njegov fond dovede do stvaranja novih medicinskih tretmana.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!