Mašović: Vježba NEL-1 najveća vježba u historiji NATO-a

BiH

Mašović: Vježba NEL-1 najveća vježba u historiji NATO-a

Objavljeno na dan 30.11.2020 - 13:23 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik ZŠ OS BiH, kazao je na današnjoj svečanosti povodom 15. rođendana Oružanih snaga BiH, kako su postignuti značajni rezultati uprkos pandemiji korona virusa.

"Kompleksna godina je ovo bila, ali bez obzira na poteškoće, uspjeli smo ostvariti značajn dio planiranih aktivnosti i postigli smo zapažene rezultate", rekao je Mašović.

Naveo je i da je obuka najbitnija za Oružane snage BiH.

"Kvalitetna individulana i kolektivna obuka je ključna pretpostavka za jačanje svih kapaciteta i borbene spremnosti Oružanih snaga BiH. Tokom čitave 2020. godine imali smo obuke koje su sprovođene unutar centara za obuku, ali i na lokacijama jedinica Oružanih snaga BiH", kazao je. 


"Imali smo realizaciju vježbe NATO-a NEL-1, u kojoj je učestvovalo preko 1.100 pripadnika Oružanih snaga BiH i ocjenjivača iz NATO-a i partnerskih zemalja. Jedinica OS BiH zadovoljila je propisane NATO norme i standarde i pokazala punu sposobnost za buduće NATO vođene operacije. Posebno smo ponosni na entuzijazam pripadnika OS BiH na vježbi koja je najveća vježba u historiji NATO-a", naglasio je generalpukovnik Mašović.

"Izveli smo i vježbu sa pripadnicima Sjedinjenih Američkih Država koja je omogućila i razvijanje interoperabilnosti i uvođenje novih sposobnosti", dodao je.

Mašović je između ostalog rekao i da su Oružane snage BiH pored ovih vježbi uporedo učestvovali i na drugim međunarodnim vježbama i takmičenjima.

Foto:N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!