Međunarodna organizacija rada: Moguć drugi val virusa ako se ne zaštite radnici koji se vraćaju na posao

OSIGURATI RADNA MJESTA

Međunarodna organizacija rada: Moguć drugi val virusa ako se ne zaštite radnici koji se vraćaju na posao

Objavljeno na dan 28.04.2020 - 08:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Kako se povećava pritisak na zemlje da ublaže svoja ograničenja u vezi s izolacijom, Međunarodna organizacija rada (ILO) pozvala je vlade da preduzmu akcije za sprečavanje i kontrolu COVID-19 na radnom mjestu, uz aktivno uključenje i dijalog s poslodavačkim i radničkim organizacijama.

Svi poslodavci moraju unaprijed izvršiti procjene rizika i osigurati da radna mjesta prethodno ispunjavaju stroge kriterije zaštite na radu, kako bi umanjili rizik za radnike koji su izloženi virusu COVID-19, kaže ILO.

Bez takvih kontrola zemlje se suočavaju s veoma realnim rizikom od ponovnog oživljavanja virusa. Uvođenjem potrebnih mjera smanjit će se rizik od drugog vala zaraze koji se može dogoditi na radnom mjestu.

"Danas su najvažniji sigurnost i zdravlje naše cjelokupne radne snage. Suočeni s valom zarazne bolesti, način na koji sada štitimo naše radnike jasno govori koliko su bezbjedne naše zajednice, i koliko će naša preduzeća biti otporna kako se razvija ova pandemija“, rekao je generalni direktor ILO-a, Guy Ryder.

"Samo primjenom mjera sigurnosti i zaštite zdravlja na radnom mjestu možemo zaštititi živote radnika, njihovih porodica i šire zajednice, osigurati kontinuitet rada i ekonomski opstanak“, dodao je Ryder.

Mjere kontrole rizika se posebno trebaju prilagoditi potrebama radnika na prvoj liniji pandemije. Tu spadaju zdravstveni radnici, srednje medicinsko osoblje, ljekari i radnici koji pružaju pomoć u hitnim slučajevima, kao i oni koji prodaju prehrambene proizvode, i koji rade u službama za održavanje čistoće.

ILO je također naglasio potrebe najugroženijih radnika i preduzeća, posebno onih u neformalnoj ekonomiji, migranata i radnika u domaćinstvima. Mjere zaštite tih radnika trebale bi uključivati, između ostalog, obrazovanje i obuku o sigurnim i zdravim radnim praksama, besplatno pružanje lične zaštitne opreme po potrebi, pristup javnim zdravstvenim uslugama i alternative za egzistenciju.

"Na Svjetski dan zaštite na radu, pozivam sve zemlje da osiguraju dobro definirane, dostojanstvene i sigurne uslove rada za sve zdravstvene radnike", rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO.

"Pandemija COVID-19 naglasila je hitnu potrebu za snažnim nacionalnim programima za zaštitu zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika, medicinskih radnika, radnika koji pružaju pomoć u hitnim slučajevima, i mnogih drugih radnika koji rizikuju živote u naše ime“, rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO i dodao: "Na Svjetski dan zaštite na radu, pozivam sve zemlje da osiguraju dobro definirane, dostojanstvene i sigurne uslove rada za sve zdravstvene radnike."

Kako bi se osigurao siguran povratak na posao i izbjegli daljnji prekidi rada, ILO preporučuje:

- Mapiranje opasnosti i procjena rizika od zaraze u odnosu na sve radne operacije i nastavak njihove procjene nakon povratka na posao.
- Usvajanje mjera kontrole rizika prilagođenih svakom sektoru i specifičnostima svakog radnog mjesta i radne snage. Oni mogu uključivati:

Smanjivanje fizičkih interakcija između radnika, izvođača radova, kupaca i posjetilaca i poštovanje fizičkog distanciranja kada se dogodi bilo koja interakcija. Poboljšanje ventilacije na radnom mjestu. Redovno čišćenje površina, osiguravajući da su radna mjesta čista i higijenska, te osiguravanje odgovarajućih objekata za pranje i sanitarnu zaštitu.
- Obezbjeđivanje lične zaštitne opreme (LZO) radnicima tamo gdje je to potrebno i bez ikakvih troškova.
- Osiguravanje rješenja za izoliranje sumnjivih slučajeva i praćenje svakog kontakta.
- Pružanje podrške za mentalno zdravlje osoblja.
- Obuka, edukacija i informativni materijali o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu, uključujući pravilnu higijensku praksu i upotrebu bilo koje kontrole na radnom mjestu (uključujući LZO).
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!