Marketing USKinfo.ba
Mekane i tople buhtle sa pekmezom: Jednostavan recept za preukusan dezert

Mmm...

Mekane i tople buhtle sa pekmezom: Jednostavan recept za preukusan dezert

Objavljeno na dan 03.02.2020 - 13:06 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Njihovo tijesto mora biti slatko i meko, a za pripremu je dovoljno samo nekoliko sastojaka.

Jednom zamiješano, tijesto mora biti elastično i glatko, a znat ćete da je "gotovo" u trenutku kada više na prstima nemate slepljene komadiće tijesta.

Buhtle možete puniti džemom ili čokoladom, a tradicionalnu se koristi domaći džem od šljiva.

Kako bi dizano tijesto bilo meko, dio mlijeka možete zameniti i s pavlakom, a važno je obratiti i pažnju na to da svi sastojci, osim mlijeka, budu sobne temperature prilikom pripreme.

Nakon što tijesto ostavite da se digne, ono bi trebalo da udvostruči svoj volumen.

Sastojci:

500 grama brašna

250 ml mlijeka

200 grama pekmeza

100 grama maslaca

40 grama šećera

1 suhi kvasac

1 jaje

1 kesica vanilin šećera

korica limuna

pola kašičice soli

maslac za premazivanje

Priprema:

U veću posudu dodajte sve suhe sastojke - brašno, a zatim u njega kvasac, so, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer.

Promiješajte, te dodajte jaje i rastopljeni maslac.

Promiješajte, pa lagano ulivajte toplo mlijeko i umijesite tijesto.

Glatko tijesto stavite u nauljenu posudu.

Pokrijte ga prozirnom folijom ili krpom i stavite na toplo mjesto u kući, te pričekajte da se digne. Veličina tijesta nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.

Jednom dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i isjeckajte na kvadrate.

Na svaki kvadratić stavite kašiku punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza.

Savijte krajeve kvadrata te ih dobro pritisnite.

Poslažite buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom, tako da pritisnuti kraj stavite na dno.

Posložene buhtle ostavite da odstoje na dvadesetak minuta.

Pecite ih u rerni oko 35 do 45 minuta na 200 Celzijusa.

Buhtle premažite maslacem i pustite ih još malo da odstoje.



TAGOVI

PODIJELI OVU VIJEST




KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!