Marketing USKinfo.ba
 Mektić: Hrvatska policija vraća migrante u BiH mimo graničnih prijelaza

MIGRANTSKA KRIZA

Mektić: Hrvatska policija vraća migrante u BiH mimo graničnih prijelaza

Objavljeno na dan 08.11.2018 - 22:57 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini na današnjem sastanku u Sarajevu analizirali su trenutnu situaciju u ovoj oblasti te donijeli zaključke s ciljem poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH. 

Konstatovano je da je u posljednjoj sedmici značajno smanjen broj ilegalnih ulazaka u BiH, a također je smanjen broj migranata koji borave u našoj zemlji na oko 2.500 osoba.

Također, otvaranjem prihvatnih centara u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, znatno je poboljšana situacija sa smještajem migranata. Kapaciteti ova dva centra se svakodnevno proširuju a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću gdje su stvoreni bolji uslovi za boravak migranata u hladnijem periodu. Također, vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi.

Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje ovog problema na području ove općine.

Tokom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije o ovim pojavama o čemu će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznati zvaničnike u Republici Hrvatskoj.

Također, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite djece od seksualnog iskorištavanja, kako bi se dodatno zaštitile ove ranjive kategorije.

Jutros su se ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac sastali sa delegacijom Unsko-sanskog kantona, predvođenu premijerom USK Mustafom Ružnićem, ministrom unutrašnjih poslova Mujom Koričićem i gradonačalnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem sa kojima su razgovarali o mjerama za poboljšanje migrantske situacije na području ovog kantona.

Ministri Mektić i Borovac su obećali da će vlasti USK imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migranata. Posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva migranata u USK.

Premijer Ružnić je insistirao da se nađe rješenje za voz Sarajevo-Bihać koji  migranti i dalje koriste kako bi došli do USK. Ministar Mektić je najavio da će o ovome upoznati Vijeće ministara BiH te Vladu FBiH jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati sigurnosnu ali i humanitarnu situaciju u ovom kantonu.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!